ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lämnade landet utan att visa pass – mitt under pågående jakt

Johan Wikén · 8 Apr 2017
Uppdaterad 8 Apr 2017
Jesper Antonsson kunde ta sig till Tyskland efter attacken – utan att visa legitimation.

Jesper Antonsson kunde ta sig till Tyskland efter attacken – utan att visa legitimation. Foto: Privat


Mitt under jakten på en misstänkt gärningsman kunde alla i det 13 personer stora kompisgänget boarda planet mot Tyskland – utan att legitimera sig en enda gång. Det var bara att gå rakt igenom”, säger Jesper Antonsson, 30 år.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var vid 15-tiden som en kapad lastbil körde i full fart längs Drottninggatan i centrala Stockholm – och lämnade skadade och döda efter sig. Gärningsmannen flydde från platsen.

Fem timmar senare lyfte ett kompisgäng på 13 personer från Arlanda för en resa till Hamburg. De behövde inte legitimera sig en enda gång.Jesper Antonsson, 30, berättar att de tyckte att det var märkligt med tanke på att jakten på den skyldiga var i full gång. En person som mycket väl skulle kunna vilja lämna landet.

– Vi hade checkat in online, det var bara att gå rakt igenom. Inga kontroller alls, bara blippa boardigkortet, säger Jesper Antonsson.

Åsa Öhman är pressinformatör hos Swedavia som sköter driften av Arlanda.

– I och med att det här var en resa till Tyskland som är inom Schengen så innebär det att det inte finns något krav på att visa identifiering på avreseflygplatsen. Det är endast boardingkortet man behöver visa upp, säger hon.

Det var först senare på kvällen, efter att kompisgänget lämnat Sverige, som de inre gränskontrollerna infördes av polisen.

– Det som händer när man inför de här gränskontrollerna är att poliser är på plats vid säkerhetskontrollerna och har rätt att kolla alla personer de vill kolla. Vi gör ingenting om det inte kommer från polisen, säger Åsa Öhman.

Inrikesminister Anders Ygeman, S, förklarade i SVT varför de utökade gränskontrollerna infördes.

– För att kunna säkerställa att en gärningsman eller eventuella medhjälpare inte lämnar landet och att vi har kontroll på dem som kommer in i landet under den här känsliga tiden, säger han.

Varför det dröjde till sent på kvällen innan de inre gränskontrollerna infördes är oklart.

Metro söker polisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro