ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lämnar spår av sig själv i sina böcker

Caroline Engvall · 20 Apr 2012
Uppdaterad 20 Apr 2012

Anna Jansson är sjuksköterskan som sadlade om och blev författargigant. Men när första bokkontraktet kom blev hon livrädd.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Jansson bytte karriär.
Anna Jansson bytte karriär.Foto: Leif Hansen

Plötsligt en dag kom det, kontraktet från Det Stora Förlaget.

Anna Jansson var sjuksköterska och blev rädd.

– Vad skulle mina arbetskamrater säga? Vad skulle mamma säga? Hade jag råkat kränka någon i mina texter?

Så föddes Maria Wern, som nu är huvudperson i den 13:e deckaren ”När skönheten kom till Bro”. Anna Janssons böcker har sålt i miljonsiffror och en handfull av hennes böcker har blivit film.

Anna Janssons karriärbyte är en inspiration för många. 

Parallellt med arbetet på lungkliniken skrev hon sina sju första böcker och efter 25 år som sjuksköterska sa hon upp sig. Många peppade. Det var ett stort steg. Men Anna kunde vara lugn. Nästan alla dunkade henne i ryggen, förutom några få tjuvnyp. 

– Det är tydligen fult att vara tjej och få bekräftelse. Det väcker avundsjuka. Tyvärr är det nästan alltid kvinnor som retar sig på andra kvinnor. Det är klart jag har blivit ledsen för vissa kommentarer, man slår ju knut på sig själv för att allt ska vara bra, men jag har insett att man inte kan vara alla till lags utan att utplåna sig själv.

Mycket har hänt henne personligen tack vare författarskapet – bland annat har hon fått en modboost.

– Jag har blivit lite modigare med varje manus. I början var jag lite rädd för det, att visa mina fula tankar. Men när jag skriver ÄR jag mördaren eller den elaka tanten på tåget. Nu vågar jag skriva allt det jag iakttar och lämna spår av mig själv i böckerna.

I sitt jobb som sjuksköterska har Anna Jansson sett många döda. Kanske pyser hon ut allt hon har sett genom sina böcker.

– Ja, i vanliga vardagen pratar vi inte om döden, den är tabu. Flera av mina patienter läste kriminalromaner, kanske ett sätt att bearbeta det som förestår, som ingen vill prata om.

Lästipset – här är veckans favoriter

När skönheten kom till Bro, Anna Jansson (Norstedts)

Möt sommaren på Gotland i den 13:e Maria Wern-deckaren. Denna gång ska en 16-årig flicka invigas i ett nattligt vampyrlajv och måste tillbringa en natt i en grav och ta sig upp av egen kraft som ett test, varpå hon försvinner. Maria Wern blir blint förälskad i en brandman som spelar munk i lajvet. Men vad vet Gregorius om Malvas försvinnande?

Innan floden tar oss, Helena Thorfinn, (Norstedts)

Journalisten Helena Thorfinn har jobbat i tre år som svensk diplomat, biståndsarbetare och utlandssvensk i Bangladesh. Hennes bok om ambassadrådet Sofia och hennes familj är en berättelse om hur det är att mentalt befinna sig ljusår från den värld man ska leva och arbeta i.

Stilla havet, Malin Nord, (Albert Bonniers förlag)

Vacker kärleksroman med språket i fokus. Två älskande kvinnor, en strand i Kalifornien och hundra tusen ord mellan två hårda pärmar. Kräver sin läsare i en handling som endast stillsamt skvalpar en framåt.

Berg har inga rötter, Manne Fagerlind (Damm)

Hur känns det när man vet att ens minne kommer att svika en, när man inser att man vill sätta avtryck och försvara sina val? När enslingen Lasse drabbas av alzheimer får livet plötsligt bråttom.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro