ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lamor på rymmen i Småland

Metro-TT · 8 Dec 2013
Uppdaterad 8 Dec 2013

Om du stöter på ett djur som ser ut som ett får med väldigt lång hals kan det vara en av de lamor som försvunnit från en gård söder om Växjö. Det värsta du kan råka ut för är en spottloska, enligt lamaexperten Jonas Wahlström.

klar

Artikellänk är kopierad

Flera lamadjur är på rymmen i trakterna söder om Växjö. Totalt rymde sex lamor från sina ägare i Tävelsås i onsdags, och hittills har bara två fångats in, rapporterar P4 Kronoberg.

Tidigare i veckan ska jägare ha gått ut med information om att de förrymda djuren skulle skjutas, men de planerna har lagts ner då ägaren givit sig till känna. Sökandet efter djuren, som klarar svenskt vinterklimat bra, fortsätter under söndagen.

– Två av de sex förrymda lamorna har vi lyckats fånga in. De andra fyra är fortfarande på rymmen efter att ha forcerat staketet, säger Lina Gustafsson som är en av ägarna till radion.

Enligt Skansenakvariets föreståndare Jonas Wahlström behöver man inte vara rädd för att möta flocken, eftersom lamor är fredliga varelser. Han tror att de kommer att söka sig till människor om de börjar bli hungriga, eftersom de är vana vid att få mat av sin ägare. 

– Man kan ge dem grönsaker, pellets eller hö. Har man en hage kan man släppa in dem där och ringa ägare, säger Wahlström, som själv äger flera lamor. 

Om man inte har någon hage, ska man försöka fånga in dem då?

– Man kan ju lägga armen om dem och fånga dem. Man riskerar att få en spottloska i ansiktet men i övrigt är de inte farliga. 

Hur reagerar våra svenska djur om de stöter på lamorna?

– De rådjur och älgar som kommer förbi mina lamor brukar stanna och titta lite och sedan gå vidare. De blir lite nyfikna. Kommer det en varg riskerar de att bli uppätna, men det är inte särskilt troligt eftersom de är stora djur. 

klar

Artikellänk är kopierad

Metro-TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro