ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Län för län: Här har vinterkräksjukan slagit till hårdast

Paul Haeberlein · 9 Dec 2014
Uppdaterad 9 Dec 2014

Foto: Erik G Svensson/TT-Nyhetsbyrån


klar

Artikellänk är kopierad

Årets vinterkräksjuka har vaknat och snart slår den till med full kraft. Flest rapporterade fall finns i Södermanland, Östergötland och Blekinge, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport.

En bra mått för att vinterkräksjukan tagit fart är antalet sökningar på ordet ”Vinterkräksjuka” på Vårdguidens hemsida. Sedan förra veckan har antalet sökningar fått en skjuts uppåt visar en rapport från Folkhälsomyndigheten.

Hur kraftigt årets utbrott kommer att bli beror ofta på hur allvarligt föregående årets utbrott var. – Det man kan säga är att om förra säsongens vinterkräksjuka var mild brukar den senare bli lite hårdare. Förra årets utbrott var milt så om trenden håller i sig kan det bli lite tuffare nu, säger Elsie Castro, molekylärbiolog på Folkhälsomyndigheten. – Men vi har precis klivit in i årets säsong och det är ännu lite tidigt att säga hur utbrottet kommer att bete sig, säger hon.

Varför vissa län ser ut att drabbas hårdare än andra beror ofta på utbrott på sjukhus dit smittade har sökt vård. – Då rapporteras extra många fall in till oss och det ser det ut som att det är värst i dessa delar av landet, men vi har ingen indikation på att årets  vinterkräksjuka är vanligare på vissa platser i landet, säger Elsie Castro.

Den värsta boomen av årets kräksjuka har vi fortfarande framför oss. – Toppen brukar nås efter julhelgen och säsongen kan sträcka sig enda in i april. Förra årets topp nåddes i slutet av januari, säger Elsie Castro.

Varför vinterkräksjukan sprids just nu beror på kylan och hur vi umgås. – Det handlar om vårt beteende. Vi umgås mer tätt under den här tiden av året. Att viruset sprids vintertid beror sannolikt på att vi vistas mer inpå varandra. Därför blir vi mer mottagliga för den här typen av smitta, förklarar Elsie Castro.

Det finns flera enkla sätt att undvika att bli smittad. Ett sätt är att använda pappershanddukar istället för handdukar. – Var noga med handhygienen . Tvätta alltid händerna med tvål och vatten efter toalettbesök och innan du äter eller hanterar mat. Handsprit kan med fördel användas som komplement, säger Elsie Castro.

Har du blivit smittat är det även viktigt att stanna hemma så att du inte smittar andra. Smittan kan spridas trots att man inte längre känner sig sjuk. – Det här viruset är väldigt effektivt. Det behövs inte många viruspartiklar för att bli sjuk. Ibland kan det ta några dygn tills man inte längre smittar andra, förklarar Elsie Castro. 

klar

Artikellänk är kopierad

Paul Haeberlein
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro