ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lånade mammas automatvapen – men låtsasvapnen får skulden

Jenny Sköld · 21 Dec 2012
Uppdaterad 23 Dec 2012
Bild från dataspelet Call of Duty.

Bild från dataspelet Call of Duty. Foto: Scanpix


Han hade tillgång till hela sin mammas avancerade vapenarsenal. Men enligt amerikanska debattörer bär dataspelen skulden för skolmassakern i Sandy Hook. – Det är helt absurt att debatten fokuseras på dataspel istället för tillgång på automatvapen, säger Ulf Dalquist, forskningsansvarig på Statens medieråd.

klar

Artikellänk är kopierad

Mannen bakom skolmassakern i Sandy Hook, Adam Lanza gillade att spela Call of Duty – ett dataspel i förstapersonsperspektiv, ffs, som även hans norska föregångare Breivik spelat en period innan skjutningarna på Utöya.

Som ett brev  på posten blossar nu debatten om dataspelsvåld upp i amerikanska medier. En av de mest högljudda debattörerna är översten och före detta psykologiprofessorn Dave Grossman, författare till den dataspelskritiska boken On killing.

– De här spelen har gett oss en filmmassaker utan slut. De har gett oss Jonesboro på mellanstadiet, Colombine på högstadiet och Virginia Tech på universitetet. När ska vi börja se hela mönstret i allt detta? säger han till konservativa tv-kanalen Fox News.

Parelleller dras också till andra våldsmän som ägnat tid framför datorn innan de genomfört liknande skjutningar. Islamisten Mohammed Merahs fru uppgav att de spelat våldsamma dataspel innan han  dödade sju personer i Toulous i mars, 18-åringen bakom skolmassakern i finska Jokela ska ha spelat Battlefield 2 och Breivik hade enligt polisens efterforskningar spelat onlinerollspelet World of Warcraft flera tilmma om dagen innan skjutningarna på Utöya. Gärningsmännen bakom Columbine var stora fans av dataspelet Doom.

Men enligt Ulf Dalquist, forskningsansvarig på Statens medieråd, finns ingen som helst koppling mellan gärningsmännen och de våldsamma dataspelen.

– FBI och Secret Service har gjort gärningsmannaprofiler på de som utfört eller planerat skolskjutningar. Det enda sambandet de hittat är att de är något mindre intresserade av dataspel än andra i samma ålder, säger han. 

Anders Behring Breivik har beskrivit hur han "tränade" för massakern med Call of Duty och utvecklade sin träffsäkerhet genom spelet. Han använde också en liknande utrustning när han sedan genomförde sin aktion. 

Men Ulf Dalquist tvivlar på att det kan ha gett någon verklig effekt. Enligt Dave Grossman liknar ffs-dataspelen de simulatorer som används av amerikansk militär för att träna soldater.

– Det finns spel som används inom militär träning, men de syftar till att lära sig sådant som gruppförflyttning. Det finns så vitt jag vet ingen forskning som visar att man blir en bättre skytt genom att föra en mus fram och tillbaka på ett skrivbord, säger Ulf Dalquist.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro