ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Länderna som slåss om att köpa Volvo

Anders Göransson · 8 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Uppgifter om att Volvos vd ska avgå gör att en försäljning av bilmärket verkar nära. Här är de tre konstellationerna som kan bli framtida ägare.

En försäljning av Volvo Personvagnar rycker allt närmare. Tre spekulanter slåss om att få köpa.Det senaste tecknet på att Ford säljer Volvo är uppgifter i Dagens Industri om att Volvo-vd Stephen Odell, lämnar sitt jobb. Odell dementerade i går men många bedömare drar ändå slutsatsen att Volvo snart får ny ägare.

Ford uppges vilja ha mellan 15–20 miljarder kronor för Volvo. Tre olika konstellationer – från Kina, USA respektive Sverige – har anmält intresse.

Enligt Håkan Bäcklund, på Vi bilägare, kan man räkna bort svenskarna.– Jag tror att det blir ett kinesiskt nyår. Geely har de bästa möjligheterna, säger han.

Kineserna

Geely ...

... är en privatägd kinesisk företagsgrupp som gör bilar sedan 1998.  Erbjuder, enligt Wall Street Journal 2,5 miljarder dollar, cirka 17 miljarder kronor, för Volvo. Grundades i mitten av 1980-talet av risodlarsonen Li Shufu, som lär ha sagt att hans företag siktar på att sälja 1,3 miljoner bilar utomlands år 2015. I dag tillverkar man främst billiga bilar för hemmamarknaden. Har tagit hjälp av förre Volvochefen Pehr G Gyllenhammar för att få igenom en affär.

Amerikanerna

Crown ...

... är en amerikansk ägar­grupp, som på sistone nämns som spekulant på Volvo PV. Förgrunds- figurer är Michael Dingman, som tidigare suttit i Fords styrelse, och Shamel Rushwin, också med lång erfarenhet från amerikansk bilindustri. Dingman har i många år sysslat med att köpa upp företag som går dåligt, strukturera om dem, och sedan sälja dem. Crowns planer för Volvo är höjda i dunkel. Uppges ha gott om finansiella muskler bakom sig.

Svenskarna

Jakob ...

... är ett svenskt konsortium, som har bland annat förre Volvodirektören Sören Gyll på sin sida. Bildades i juli på initiativ från ingenjörsfacket på Volvo som motsätter sig en kinesisk ägare. Arbetar i stället med att hitta en svensk ägarlösning, men hur den ska se ut är ännu oklart. Diskussioner uppges ha förts om ett samarbete med amerikanska ägargruppen Crown, men något resultat av detta har än så länge inte presenterats.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro