ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Landsbygden betalar skattesänkningar för de rikaste kommunerna

Anton Gustafsson · 7 Mar 2019
Uppdaterad 7 Mar 2019
Den som äger en dyr villa i en rik kommun har tjänat på fastighetsavgiften. Samtidigt som de som äger en fastighet på landsbygden får betala mer.

Den som äger en dyr villa i en rik kommun har tjänat på fastighetsavgiften. Samtidigt som de som äger en fastighet på landsbygden får betala mer. Foto: TT


De flesta husägare i Sverige betalar mer i fastighetsavgift i dag än man gjorde innan fastighetsskatten togs bort 2007. I kommuner som Kiruna och Gällivare betalar husägarna 60-70 procent mer medan rika Stockholmskommuner betalar mindre än för tio år sedan.

klar

Artikellänk är kopierad

2006 gick Alliansen till val på att ta bort fastighetsskatten. Skatten ersattes med en kommunal fastighetsavgift och Alliansen lovade att alla husägare skulle få minskade kostnader.

Nu, över tio år senare kommer facit. Kostnaden för Sveriges husägare har ökat, rapporterar SVT.

Tanken var att kompensera skattebortfallet med en fastighetsavgift. Men på senare år har den avgiften stigit och det har lett till att husägarna i 160 av Sveriges kommuner betalar mer i avgift än vad man gjorde när fastighetsskatten fanns.

Landsbygden är den stora förloraren på prishöjningen. Anledningen är att taxeringsvärdet har höjts på många hus från låga nivåer och det har lett till ökade avgifter.

I Kiruna betalar man mest, på Lidingö betalar man minst

Kiruna är den kommun där avgiften har höjts i särklass mest. Där betalar en husägare i snitt 76 procent mer än innan fastighetsskatten togs bort. Samtidigt finns det vinnare på att skatten försvann. I välbärgade kommuner, som Lidingö och Danderyd, har kostnaderna gått ner med upp till 40 000 kronor per år.

– Det är beklämmande, men det är så här det fungerar. Man ökar kostnaderna i glesbygden och stimulerar folk att flytta till storstäderna. Det är inte bara gruv- Vattenfalls- och skogspengar som går till de stora städerna utan man fördelar om även de här pengarna, säger Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) till SVT.

Björn Berggren är professor i företagsekonomi vid KTH. Han anser att regeringar av alla färger har ett ansvar för avgiftshöjningen på landsbygden.

– De har haft tio år på sig att se åt vilket håll det går. Att inte göra något åt det är ett aktivt politiskt ställningstagande, där man accepterar en omfördelning från landsbygd till stad, säger han till SVT.

pil
Vinnare och förlorare på avskaffandet av fastighetsskatten

Förlorare:

Kiruna +76%

Gällivare +65 %

Pajala +54%

Arjeplog +53%

Tomelilla +47%

Orsa +38%

Örnsköldsvik +36%

Mullsjö +36%

Vinnare:

Danderyd -50%

Lidingö -42%

Vellinge – 32%

Täby -30%

Nacka -30%

Vaxholm -29%

Kungsbacka -29%

Lomma -28%

Källa: Källa: SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro