ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Landskrona får kritik efter hedersmord

Conny Emmelin · 2 Okt 2012
Uppdaterad 2 Okt 2012
Manifestationen efter hedersmordet i april.

Manifestationen efter hedersmordet i april. Foto: Scanpix


Landskrona stad får kritik efter mordet på en 19-årig kvinna i april i år. Socialstyrelsen menar bland annat att personalen inom socialtjänsten inte haft tillräcklig kompetens om våldsutsatta kvinnor och hur hedersrelaterat våld visar sig.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är sällan vi behöver ha med så många åtgärdspunkter i ett ärende, säger Joonas Terje, sektionschef på Socialstyrelsen.

Det var i april i år som den 19-åriga kvinnan knivmördades i sitt hem. Hennes 17-årige bror sitter fortfarande häktad misstänkt för mordet. 

Före mordet hade kvinnan under lång tid haft kontakt med socialtjänsten i Landskrona på grund av våld och hot från sin familj. Socialstyrelsen pekar på flera punkter där kommunen brustit, bland annat på grund av hög personalomsättning som gjort att information hamnat mellan stolarna. 

– Vi har gått från en splittrad organisation till en mer sammanhållen. Vi är mycket bättre rustade för liknande ärenden nu än för ett halvår sedan, säger Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona. 

Kommunen har nu till den 13 december på sig att svara Socialstyrelsen.

På organisationen ”Tänk om” som jobbar med heders- våld är man i dag glad över Socialstyrelsens rapport. 

– Det känns som att vår kritik varit befogad, säger Newroz Ötunc, verksamhetschef på Tänk om.

klar

Artikellänk är kopierad

Conny Emmelin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro