ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Landskronas matkultur får nytt blod

Karin Ericson · 18 Feb 2014
Uppdaterad 21 Feb 2014

Daniel Berlin förnyar Landskronas matkultur, med god mat på bra råvaror från Skåne.

klar

Artikellänk är kopierad

Erikstorps kungsgård förnyar Landskronas matkultur.
Erikstorps kungsgård förnyar Landskronas matkultur.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Det är extra fint när människor använder sin ställning och kunskap till att göra något för andra, av eget engagemang. Kanske en hjärtefråga. Zlatan hälsar på ungar i Rosengård. Daniel Berlin startar en krog i Landskrona.

Han är ett av Sveriges största namn inom gastronomin. Ung, kreativ, kunnig och med vrålkänsla för råvaror skapar Daniel Berlin sympatisk och fantastisk mat med avstamp i Skånes skog och hav och får varenda matdåre att ta sig till Skånes Tranås. Men han kommer från Landskrona och nu vill han ge staden som köksguden glömde en ny lockande matplats.

Landskrona domineras av kebabpizza och biff med bea. Restauranger med högre ambitioner har ändrat koncept för att passa in; liveband och kött. Men vinden har börjat vända i den vackra staden vid havet med slott och välbevarad arkitektur - med hjälp av hårt arbete från kommunalpolitiker och andra engagerade. Som Daniel Berlin.

Han kan sin stad. Han kan människorna. Tillsammans med andra kockar har han lagt sina exceptionellt duktiga händer på den gamla kungsgården Erikstorp och förvandlat den till något nytt. Marschaller visar vägen över gårdsplanen. Träpanelerna och de gamla tavlorna har åkt ut för en inredning i gråskalor. Här vill Daniel ge möjligheten att äta genuint bra mat. Inte malligt (ett vanligt skällsord i LA) men på de bästa råvarorna (inte ett vanligt ord i LA).

Öppningskvällen är fullsatt. Unga som gamla. Daniel kommer inte alltid att finnas i köket men ikväll är han här och stöttar kockkollegorna. Oxtartaren kommer på en träplanka, den är grovt riven och helrätt med frisk vattenkrasse, krispiga brödsmulor och picklad lök. Det tempererade ägget med krutonger och färska svenska örter tillsammans med en mild krämig jordärtskockssoppa är som en ljuv dröm och får hela sällskapet att le finurligt. Menyn ger utrymme för att plocka ihop mellanrätter med till exempel fisk från Borstahusen eller planka med kallskuret eller dela på större. Som en hel jädra rosastekt biff. Den ligger där med ben och allt för sällskapet att dela på och serveras med mjukt brässerad kål och klickar av bearnaise. Daniel visar att han förstår stadens matkultur men visar också hur man kan lyfta en traditionell rätt till något så grymt mycket bättre med rätt råvaror och ambition.

Daniel är exalterad av sitt sidan-om-projekt och hoppas det kommer fungera. Hjärtat för att något ska lyckas i Landskrona lyser. Mitt enda råd är ett besök. Både för Lanskronabor och utsocknes.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ericson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro