ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Landslagets mobbningslek sprids bland barn

Jenny Sköld · 13 Jun 2012
Uppdaterad 14 Jun 2012

Landslagsspelare anklagas för att vara dåliga föredömen efter mobbningslek under träningen. Men leken, som kallas "rövning", finns redan på svenska skolgårdar. – Den är vanlig bland 9-10-åringar säger ungdomstränaren Per Westberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Landslagsspelarna filmades under en träning på tisdagen av en journalist från Expressen, då reservmålvakten Johan Wiland tvingades dra ner byxorna och låta kamraterna skjuta prick mot honom. Anledningen var att han förlorat en bollek. 

– De är ju hjältar för tusentals pojkar och flickor runtom i Sverige och jag tycker inte att de ska signalera att det här är okej, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare för antimobbningsorganisationen Friends, som namngett Blågults nya nationalarena, till Expressen.

Enligt Per Westberg, som tränar ungdomslag i Skogås i södra Stockholm, är leken redan vanlig bland barn. 

– Jag har sett det själv bland 9-10-åringar även om de inte drar ner byxorna, men det är ingenting vi håller på med på träningen. Man får vara observant på det både som tränare och i skolan för det är lätt att sådana där lekar urartar, säger han till Metro.

Att landslaget håller på med leken kallar han ironiskt för "moget".

– Det är en sak om någon gör det som ett skämt, men är det ett inslag i deras träning är det helt horribelt, tycker jag. De är ju yrkesmän och borde ha andra sätt att träna.

Metro har även talat med en nioåring, som beskriver leken han och kompisarna brukar leka.

– I en lek ska man göra mål tre gånger. Om man missar blir man "rövad". Om man inte missar blir målvakten "rövad", säger han.

Vad tycker du om det då?

– Det är kul för den som skjuter men inte för den som blir skjuten på.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro