ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Landslagsdebutanten: Jag kommer in med attityd och stabilitet

Filip Häggberg · 12 Mar 2018
Uppdaterad 12 Mar 2018
Sofia Hvenfelt ledde H65 Höör till klubbens första SM-guld förra året. Nu får hon chansen i landslaget.

Sofia Hvenfelt ledde H65 Höör till klubbens första SM-guld förra året. Nu får hon chansen i landslaget. Foto: Christer Thorell/IBL


Om en vecka samlas Sverige inför två avgörande matcher mot Serbien i handbollens EM-kval. Truppens enda debutant? H65 Höörs 21-åriga lagkapten Sofia Hvenfelt. Jag har drömt om det länge”, säger hon till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Handbollslandslaget nådde en historisk semifinal i VM 2017. Sverige besegrade bland annat 2010-talets stora dominant, Norge, i gruppspelet.

Om en vecka samlas spelarna igen, för första gången sedan VM-succén. Sverige möter Serbien över två matcher i kvalet till EM i Frankrike. Två matcher som kan avgöra vilket lag som vinner kvalgruppen.

I truppen återfinns många bekanta namn – men det är ett som sticker ut. De regerande svenska mästarna H65 Höörs lagkapten, Sofia Hvenfelt.

– Jag blev jätteglad, fick lite pirr i magen och blev lite förvånad, säger Hvenfelt till Metro om tankarna när förbundskapten Henrik Signell ringde.

Drygt två veckor har gått sedan beskedet kom. Nu har det hunnit sjunka in.

– Det känns väldigt roligt framför allt, men lite nervöst också. Jag har aldrig varit med i de här stora sammanhangen förut, det blir spännande att se hur man kan mäta sig internationellt. Men tjejerna kommer från ett lyckat VM och har en go känsla med sig. Det ska bli kul att vara del av det.

Det har gått fort för Hvenfelt. Inför förra säsongen flyttade hon från Göteborg och Önnered till Höör och det blev SM-guld direkt – klubbens första hittills. Efter SM-guldet valdes hon till lagkapten.

– Jag har haft tur med duktiga spelare runt omkring mig, och duktiga tränare som trott på mig. Det har gjort att jag kunnat utvecklas fort, säger Hvenfelt om framgångarna.

Hvenfelt är lagkapten i klubblaget.
Hvenfelt är lagkapten i klubblaget.Foto: H65 Höör

Vad är dina största styrkor?

– Jag är framför allt en försvarsspelare, det är där jag känner att jag kan gå in och bidra med lite stabilitet, attityd och aggressivitet.

I truppen återfinns som vanligt också Sabina Jacobsen och Anna Lagerquist – spelarna som varit givna i Sveriges mittlås de senaste åren.

Det är där Hvenfelt ska försöka slå sig in.

– De är fantastiska och smarta försvarsspelare, det ska bli fruktansvärt roligt att få spela tillsammans med och lära mig av dem. Jag kan komma in med lite ny energi, och så får vi ju tre att byta runt på.

Även om det blir debut i A-landslaget så har Hvenfelt flera internationella erfarenheter i bakfickan. Europaspel med klubblaget under säsongen och tidigare flertalet U-landskamper.

Och visst är det skillnad mellan det och den vardagliga handbollen i Sverige.

– Framför allt blir det mer koncentrerat. Här ska vi träna ihop i en vecka och sen prestera i två viktiga matcher. I ligan tränar vi ihop ett år innan den viktigaste matchen, som är SM-finalen om man går dit. Sen är det de bästa spelarna i Sverige samlade på ett och samma ställe, som kommer från klubbar i olika länder med olika erfarenheter.

21-åringen skrev precis på ett nytt tvåårskontrakt med Höör och det är där hon ser sin framtid på kort sikt. Och Hvenfelt är tillfreds med tillvaron – en dröm har ju precis slagit in.

– Jag har haft en jättestor dröm länge, och det är att spela i landslaget. Så jag har inte hunnit så mycket längre än så. Klart att jag vill spela utomlands som proffs i framtiden, men just nu känns det här väldigt bra här, säger Hvenfelt.

Landslagets matcher mot Serbien spelas den 21 mars i Nis och den 24 mars Skövde.

pil
Det här är Sofia Hvenfelt

Född: 23 april 1996 i Göteborg

Bor: Lund

Klubb: H65 Höör

Position: Mittsexa, försvarsspelare

Aktuell: Uttagen i Sveriges EM-kvaltrupp

pil
Fakta: EM-kvalet

Sverige tillhör grupp 3 tillsammans med Serbien, Makedonien och Färöarna. Lagen ska möta varandra två gånger. De två bästa lagen i gruppen när alla sex matcher är färdigspelade går vidare till EM-slutspelet i Frankrike i december.

Sverige och Serbien leder gruppen efter två omgångar med fyra poäng var.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro