ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Landslagsstjärnorna tar strid mot homofobin

Jenny Sköld · 29 Jul 2013
Uppdaterad 29 Jul 2013

Som stjärnor i damlandslaget i fotboll har de fått vänja sig vid kränkande kommentarer om sin förmodade sexuella läggning. Inte minst under EM-turneringen i damfotboll som avslutades förra veckan. Men nu har Josefine Öqvist och Hedvig Lindahl fått nog.

klar

Artikellänk är kopierad

Landslagsstjärnorna Josefine Öqvist och Hedvig Lindahl tar strid mot homofobin.
Landslagsstjärnorna Josefine Öqvist och Hedvig Lindahl tar strid mot homofobin.

Genom att bli ambassadörer för Athlete Ally, tar de strid för ett öppnare och mer accepterande klimat inom idrotten.

– Jag har just hittat en kvinna som jag valt att gifta mig med. Vi ska precis få tillökning i vår familj. Att prata om mitt sätt att leva i offentligheten gör kanske steget mindre för andra, säger Hedvig Lindahl till Metro. 

Athlete Ally är en relativt ung organisation som skapats av den amerikanske boxaren Hudson Taylor. Syftet är att arbeta mot kränkande homofobiskt språkbruk inom idrotten. Hudson Taylor anser att gay-idrottare själva har ett ansvar att förändra kulturen i omklädningsrummen – genom att vara öppna med hur de lever. 

Hedvig Lindahl tycker att damfotbollen relativt befriad från homofobi, mycket tack vare att det funnits förebilder. Själv har hon alltid varit öppen kring sin läggning. 

– Det var lite känsligt första gången jag berättade det för en kompis. Men det var jätteskönt att berätta. Tack vare förebilder som Victoria Svensson, så känns det okej. Hon var den första fotbollstjejen som var öppen och som därmed fått andra att följa efter. 

Men hon tycker även att det är viktigt att heteropersoner, som Josefine Öqvist, tar tydligt ställning i frågan.

– Jag tror ju inte att det finns så mycket fördomar egentligen, men många tänker bara inte på det. Om fler uttalar att det är okej, så kommer fler att känna sig välkomna precis som de är. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro