ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Landstinget jagar fuskade vårdcentraler

Anders Göransson · 20 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Landstinget har nu inlett sin jakt på fuskande vårdcentraler som listat patienter utan att ha fått deras medgivande.

50 vårdcentraler ska granskas, och tiotusentals blanketter om vårdval kommer att kontrolleras.– Jag förutsätter att förvaltningen klargör regelverket för listningsförfarandet för alla vårdgivare samtidigt som alla tvångslistade patienter avlistas, säger sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (m).

Bakgrunden är att primärvården konkurrensutsätts nästa år, vilket innebär att vårdcentralerna pengar för varje listad patient, oavsett om de får vård eller inte. Det rör sig om mellan 585 och drygt 2 000 kronor, beroende på patientens ålder.Flera vårdcentraler har per telefon eller i brev meddelat boende att de kommer att listas på vårdcentralen om de inte hör av sig. Det var inte tanken med det "fria val" som reformen skulle innebära.

Men Håkan Jörnehed, vice gruppledare för Vänsterpartiet i landstinget, är inte överraskad över den huggsexa om patienterna som brutit ut.– Personalen från vårdcentraler går också ut på gator och torg för att ragga patienter. Är det rätt använda resurser att vårdpersonal ägnar sig åt flygbladsutdelning utanför t-banan i stället för att ta emot sjuka?

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro