ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lånecyklar ska få snurr på besöken

metro · 17 Apr 2012
Uppdaterad 17 Apr 2012
Lånecyklar ska få snurr på besöken

Lånecyklar ska få snurr på besöken


Nu kan du låna cykel på biblioteket. Drottninghögs bibliotek i Helsingborg testar nya grepp för att locka folk till bokhyllorna. Och fler skånska bibliotek är nyfikna på cykelutlåning.

klar

Artikellänk är kopierad

Idén att starta cykelutlåning över disk kom upp som en metod för att få upp besökarantalet till Drottninghögs bibliotek i Helsingborg.

– Vi ville testa ett annorlunda sätt för att locka hit folk. Vi tror att den som kommer in för att låna en cykel kanske också kan få upp ögonen för böckerna, säger Saul Sagnia, områdesutvecklare i Drottninghög där man sedan ett par år jobbar för att göra biblioteket till en mer attraktiv mötesplats.

Tio stycken damcyklar har köpts in och kommer att gå att låna över dagen.

– Blir det stor efterfrågan får vi låna ut dem längre, säger Saul Sagnia.

Det går att plocka ut lite av varje i de skånska biblioteken, visar Metros rundringning. I Bjuv går det att låna en solstol över dagen och i Trelleborg kan du få både gåstavar och paraply på tvåveckorslån.

På biblioteken i bland annat Ystad, Knislinge och Kristianstad tycker man att idén med lånecyklar låter intressant. 

– Det låter som en jättespännande idé att låna ut cyklar, säger bibliotekarien Annika Olsson på Trelleborgs bibliotek. 

Calle Sundewall på Landskronas biblioteksfilial i Glumslöv är desto mer skeptisk.

– Har du utrymme och personal är det väl en bra idé. Men det kan ju också stöta på en del praktiska problem, det hör väl inte till yrkeskåren att vara så tekniskt lagd, säger Calle Sundewall.

Han är nöjd med det utbud som finns och ser ingen anledning att bredda det. 

– Det viktigaste är att besökaren får bra service. Vi köpte in paraplyer för utlåning sommaren 1986, den varmaste sommaren på hur länge som helst så något sådant testar vi inte igen. Vi har fortfarande kvar ett par ouppackade, säger han. 

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro