ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Långa köer till BUP – inget landsting klarade målet 2017

Valerie Kaspersen · 6 Feb 2018
Uppdaterad 6 Feb 2018
Knappt tre fjärdedelar av de som sökte sig till BUP förra året fick hjälp.

Knappt tre fjärdedelar av de som sökte sig till BUP förra året fick hjälp. Foto: Shutterstock


Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin är lång. Förra året klarade inget landsting målet om att alla ska få hjälp inom 30 dagar, det rapporterar SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Regeringen har som mål att alla barn och ungdomar som söker hjälp hos BUP ska få det inom en månad, men inget av landstingen har lyckats uppfylla detta. Knappt tre fjärdedelar fick hjälp förra året. Det var dock stora skillnader mellan landstingen.

Sex stycken lyckades inte ens ta emot hälften av alla sökande.

Försämringen har sammanfallit med att regeringen slopade prestationskravet för extrapengar. Socialministern, Annika Strandhäll, anser att grundproblemet är personalbristen.

– Det handlar om att förflytta satsningen från att tro att personalen i de här verksamheterna ska springa snabbare för att man har ekonomiska incitament, till att faktiskt ta i grundproblemet som är kompetensförsörjning. Har vi inga operationssjuksköterskor då kan vi inte utföra några operationer i den takt som vi skulle vilja. Samma sak gäller psykologer och kuratorer inom psykiatri för barn och ungdom, säger Annika Strandhäll till SVT Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro