ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Långaredsmördare överklagar till Högsta domstolen

Fredrik Beckman · 27 Sep 2012
Uppdaterad 27 Sep 2012
Långaredsmördare överklagar till Högsta domstolen

Långaredsmördare överklagar till Högsta domstolen


Hovrätten sänkte straffet från livstid till 15 års fängelse. Ändå överklagar de två morddömda männen till Högsta domstolen. En av männen vill till och med att Europa-domstolen ska ta upp fallet.

klar

Artikellänk är kopierad

En enig tingsrätt dömde de två polska männen, 34 och 40 år, till livstidsfängelse för att ha mördat lantbrukarparet Torgny och Inger Antby i Långared för ett år sedan. Men hovrätten ansåg det inte bevisat vem som dödade Torgny Antby och valde att bara döma för mordet på Inger Antby. Därmed sänktes straffet till 15 års fängelse.

Men männen är besvikna.

– Han tycker att det är en fördel att det blev ett tidsbestämt straff, men om man anser sig oskyldig är 15 år alldeles för långt, säger 40-åringens advokat Bertil Westlund.

Både han och 34-årigens advokat, Johan Lövrup, sitter just nu och filar på var sin överklagan till Högsta domstolen. De har på sig till den 19 oktober innan den måste lämnas in.

Men för att HD ska ta upp fallet krävs prejudikatvärde, alltså att domen senare kan påverka hur domstolar ska döma i andra mål.

– Jag tycker att det saknas bevisvärdering av mastpositionering. Just mastpositionering blev ju väldigt viktigt i det här målet. Det är en av de sakerna, säger Bertil Westlund.

– Mastpositionering visar ju bara var din telefon befinner sig, inte var du är.

För 34-åringen är en överklagan till HD viktigt av ett annat skäl. Han vill att Europadomstolen i Strassburg tar upp hans fall. Då krävs att han har överklagat till alla instanser i Sverige först. Anledningen till att han vill ända till Europadomstolen är att han misstror utredarna.

– Han tycker att han har blivit utsatt för en oriktig rättsprövning, att de har manipulerat utredningen och planterat bevis, säger advokat Johan Lövrup.

Fotnot: Metro har inte kunnat nå åklagarna för en kommentar om även de tänker överklaga till HD. 

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro