ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Langning ska straffas hårdare"

Katarina Matsson · 28 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Femtonåriga Frida Linderson uppvaktade folkhälsoministern med de nio sexpackar folköl som hon och tre andra underåriga lyckats köpa i Stockholm. Maria Larsson ville inte medverka på bild tillsammans med ölet, som fick lämnas på socialdepartementets godsavdelning.

Femtonåriga Frida Linderson uppvaktade folkhälsoministern med de nio sexpackar folköl som hon och tre andra underåriga lyckats köpa i Stockholm. Maria Larsson ville inte medverka på bild tillsammans med ölet, som fick lämnas på socialdepartementets godsavdelning. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

SPRITEN. Systembolaget blir kvar och straffen för langning bör skärpas. Metro ställer folkhälsominister Maria Larsson (kd) mot väggen om spritens Sverige. Hon vill minska ungdomssupandet och lämnar öppet för en höjning av alkoholskatten.

Vad händer med Systembolaget?– Försäljningsmonopolet ska fortsätta. Regeringen är tydlig med att den vill fortsätta med en restriktiv alkoholpolitik.

EU:s generaladvokat är missnöjd med skillnaden på alkoholskatten på öl och vin. Ur ett folkhälsoperspektiv, hur vill du att alkoholskatterna ska se ut i framtiden?– Nivån på skatten hör ihop med konsumtionen och därför kommer de höga skatterna att bestå. Målet för den här regeringen är att se till att totalkonsumtionen sjunker. Sedan kan man naturligtvis tänka sig ytterligare höjningar. Det kommer inte jag att motsätta mig.

Frida Linderson har med nio sexpackar folköl som hon och hennes tre minderåriga kompisar lyckades köpa i Stockholms innerstad. Vad gör ni åt det?– Jag är jättebekymrad över att det inte fungerar. Vi håller på att skriva direktiv till en översyn av alkohollagen där jag vill att utredaren ska titta på om man ska ha någon form av tillståndsgivning för att sälja folköl och någon form av sanktionssystem om det inte efterlevs.

Forskare oroar sig för unga kvinnors alkoholvanor. Vad gör regeringen åt det?– Vi har 260 miljoner kronor per år avsatta för drogförebyggande arbete 2008, 2009 och 2010, och barn och ungdomar är prioriterade. Det handlar om att göra väldigt många olika saker. I Kronobergs län samarbetar man på ett tydligt sätt mellan föräldrar, polis och skola. Jag vill se den modellen i hela landet.

Det är lätt för unga att komma över illegal alkohol. Vad gör regeringen åt illegal införsel och försäljning?– Kronobergsmodellen visar att det inte alls behöver vara så. Där har man satt dit langarna och fört dem till domstol och de har fått ganska tunga straff. Det minskar kraftigt intresset från deras sida.

Ska straffen höjas?– Just för langning har vi sagt att straffen bör höjas. När det gäller den illegala försäljningen finns det en sträng straffsats. Problemet är att man inte har fört det dit, därför att polisens arbete inte har varit tillräckligt effektivt i många län.

Alkohol är också den vanligaste orsaken till våldsbrott. Vad gör ni åt det?– När konsumtionen ökar kommer det här i kölvattnet, och det är därför målet är att sänka totalkonsumtionen. Sedan finns fler konkreta saker man kan göra. När det gäller rattonykterheten tittar en utredare på möjligheten att införa krav på alkolås i alla nya bilar från 2012.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro