ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Langningen dubblad i Skåne

Johan Mårtensson · 18 Dec 2012
Uppdaterad 18 Dec 2012
Vid en husrannsakan i den 20-årige  langarens bostad i Höör hittades cannabis i bland annat garderoben. 

Vid en husrannsakan i den 20-årige  langarens bostad i Höör hittades cannabis i bland annat garderoben.  Foto: Polisen


Antalet upptäckta fall av narkotikalangning har ökat lavinartat i Skåne. På bara ett år har anmälningarna fördubblats, visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

klar

Artikellänk är kopierad

Skånepolisens intensiva knarkspaning ger resultat. Fram till november i år anmäldes nästan 3 000 fall av langning i Skåne, vilket är en dryg fördubbling jämfört med motsvarande period år 2011. Sedan 2009 är det mer än en tredubbling. 

– Vi har jobbat mycket med sådana här ärenden den senaste tiden och dammsugit ovanför missbrukarna, säger Bengt Persson, inspektör vid Malmöpolisen. 

De flesta grips för langning av kokain och cannabis. Vissa säljer för att finansiera ett eget missbruk, men för många av storlangarna är narkotikabrottsligheten lukrativ. Knarkaffärerna görs upp på gator och torg runt om i Skåne, och ingen del är skonad från problemet. 

– I en mindre by räcker det att en person är väldigt driven för att han eller hon ska få med sig många i sin åldersgrupp, säger Peter Hansson, gruppchef för spanings- och narkotikasektionen vid polisen i nordöstra Skåne.

Att langningssiffrorna stigit i länet behöver inte betyda att mer narkotika langas. I stället är det polisens satsning, framför allt mot langning till unga, som nu syns i statistiken, menar han.

– I det avseendet gläds vi åt att siffrorna är höga. Å andra sidan har vi märkt en ökad acceptans för narkotika hos unga de senaste åren, och det är oroande. Även ungdomar som själva inte använder narkotika rycker mest på axlarna åt att kompisen gör det, säger Peter Hansson. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro