ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Långt kvar till jämställda hem: Män fixar med bilen – kvinnor tvättar

Linnea Bergman · 8 Mar 2019
Uppdaterad 8 Mar 2019
I 88 procent av alla heterosexuella relationer är det mannen som fixar med bilen, enligt en ny undersökning. När det gäller tvätten tar kvinnorna oftast hand om den, uppger 74 procent av de svarande.

I 88 procent av alla heterosexuella relationer är det mannen som fixar med bilen, enligt en ny undersökning. När det gäller tvätten tar kvinnorna oftast hand om den, uppger 74 procent av de svarande. Foto: TT.


Män fixar med bilen och lagar saker – kvinnor städar, tvättar och projektleder hushållsarbetet. Trots att både män och kvinnor jobbar har många par en traditionell uppdelning av sysslorna i hemmet, visar en ny undersökning. Slående hur långsamt det går när det gäller det obetalda arbetets fördelning”, säger forskaren Maria Stanfors.

klar

Artikellänk är kopierad

Föreställ dig en försommardag. Äntligen sol och grillen åker fram för första gången. Vem är det som står och vänder köttet, grönsakerna eller fisken? Mannen i relationen?

I så fall ser det ut på samma sätt hemma hos dig som i åtta av tio heterosexuella relationer, visar en ny undersökning från Yougov som gjorts på uppdrag av Metro.

Män grillar oftare än kvinnor, visar Metro/Yougovs undersökning. Foto: Shutterstock/TT.
Män grillar oftare än kvinnor, visar Metro/Yougovs undersökning. Foto: Shutterstock/TT.

Kvinnor utför mer osynligt arbete

Just vem som sköter grillen kan tyckas som en liten fråga.

Hon har nyligen avslutat ett projekt där hon studerat pars tidsanvändning i detalj.Men det ger en ganska tydlig illustration av ett problem som många kan relatera till, tycker Maria Stanfors, professor i ekonomisk historia vid Ekonomihögskolan i Lund. 

– Det du beskriver är ett exempel på att kvinnor och män utför olika mycket obetalt arbete, men gör också olika typer av obetalt arbete i hemmet. Män utför mer hemarbete av sällan-karaktär medan kvinnor utför mer av det repetitiva hemarbetet som i viss mån osynliggörs. I ditt exempel kan det mycket väl vara så att kvinnan i familjen har handlat och fixat övrig mat som grönsaker, såser, marinaden och tillbehör… Men det är inte det som räknas, säger hon.

När män och kvinnor i Metros undersökning fått i uppdrag att själva skatta vem som lägger mest tid på sysslor i hemmet uppger 74 procent att det främst är kvinnan som tvättar och 65 procent att det främst är kvinnan som städar.

Kvinnor jobbar obetalt, män betalt

Mannen är i stället den som har huvudansvar för att laga saker hemma, vilket är fallet hos 77 procent av de svarande. I 88 procent är det oftast mannen som fixar med bilen, enligt undersökningen.

säger Maria Stanfors.– Män utför mer hemarbete som har en investeringskaraktär, exempelvis underhåll och bygg. Återigen är detta något som syns, ofta får uppskattande kommentarer och tillskrivs ett värde. Få kommenterar att det är härligt att hela familjen alltid har rena kläder i garderoben. Men alla noterar om det har byggts ett cykelskjul eller ett staket, 

Tidigare forskning har visat att både män och kvinnor i genomsnitt lägger ungefär 9 timmar varje vardag åt obetalt och betalt arbete. Men män lägger mer tid på betalt arbetet, och kvinnor mer på obetalt arbete.

Män tar mer hand om barn i dag än tidigare. Men när det gäller hushållsarbete har utvecklingen inte gått lika fort, enligt forskaren Maria Stanfors. Foto: TT.
Män tar mer hand om barn i dag än tidigare. Men när det gäller hushållsarbete har utvecklingen inte gått lika fort, enligt forskaren Maria Stanfors. Foto: TT.

Ger inte stark position att vika tvätt

– Det bidrar till viktiga könsskillnader. Om en grupp individer utför obetalt arbete i stället för att vara på ett jobb som ger pengar får vi både löne- och inkomstskillnader. Den timmen mer som män i genomsnitt lägger på betalt arbete varje dag adderar till deras livsinkomster, karriärer och makt. Men kvinnors obetalda hem- och omsorgsarbete ger dem varken inkomst eller position trots att det skapar värde, säger Maria Stanfors.

Ett område där män blivit mer involverade sedan 1990-talet rör omsorg av barn.

– Pappor har ökat sitt engagemang när det gäller barn mer än när det gäller hushållsarbete. Barnomsorg kan på ett sätt också ses som en typ av investering. Det handlar om att du investerar i en ny människa och i en relation, säger Maria Stanfors.

Maria Stanfors, professor i ekonomisk historia vid Ekonomihögskolan i Lund. Foto: Kennet Ruona/Lunds universitet.
Maria Stanfors, professor i ekonomisk historia vid Ekonomihögskolan i Lund. Foto: Kennet Ruona/Lunds universitet.

Stressande med helikopterperspektiv

Maria Stanfors har i sin forskning undersökt på minutnivå vem som gör vad i en relation. Men en fråga som inte finns med i de studierna handlar om ”projektledning” i hemmet. 76 procent svarar i Metros undersökning att kvinnan är den som tar störst ansvar för detta. Maria Stanfors menar att detta kan bidra till att kvinnor, framför allt småbarnsmammor känner sig mer stressade än män. Det är krävande men ger inget direkt i arbetslivet där det premieras att ha en arbetsledande position eftersom det ses som extra krävande.

– Det kan vara att det upplevda ansvaret är stressande. Att ha ett helikopterperspektiv där man har koll på om gympapåsen är packad, att kusinen fyller år och var gummistövlarna finns.

Forskare: Går långsamt

Samtidigt som kvinnor i mycket större utsträckning börjat lönearbeta under de senaste generationerna har förändringen kring vem som utför hushållssysslorna i hemmet gått långsammare, konstaterar Maria Stanfors.

– När vi tittar i ett långsiktigt perspektiv och ser vilka enorma förändringar som skett när det gäller kvinnor på arbetsmarknaden de senaste 50 åren så är det slående hur långsamt det går att förändra det obetalda arbetets fördelning.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro