ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Långt kvar till kontantlöst – nästan alla tar emot kontanter

Jesper Lindqvist · 14 Jun 2019
Uppdaterad 14 Jun 2019
En undersökning från Svensk Handel visar att det kontantlösa samhället sannolikt ligger en bra bit in i framtiden.

Foto: Fredrik Sandberg/Martina Holmberg/TT


Trots att allt fler butiker blir kontantlösa utgör de ett undantag utifrån ett större perspektiv.

klar

Artikellänk är kopierad

Flera affärer och butiker har under de senaste åren, av olika skäl, valt att helt och hållet övergå till att endast acceptera kort som betalmedel. Utvecklingen har bland annat resulterat i "Kontantupproret" – en grupp vars initiativtagare Björn Eriksson vid flera tillfällen har kritiserat utvecklingen.

Nu visar en undersökning från Svensk Handel att det kontantlösa samhället sannolikt ligger en bra bit in i framtiden, vilket Dagens Industri var först att rapportera om.

LÄS MER
Rapport: Var tionde möjlighet till kontantuttag har försvunnit på ett år

98 procent av butikerna i den svenska dagligvaruhandeln accepterar fortfarande kontanter, och samma siffra för sällanköpshandeln ligger på 82 procent.

Kundernas åsikter avgörande

Undersökningen har även kartlagt attityderna bland butiksföreträdarna, och det står klart att en knapp majoritet om 54-55 procent tror att deras butik aldrig kommer att gå över till ett kontantlöst system. 22 procent av företrädarna tror att utfasningen av kontanter kommer att ske någon gång efter 2025.

En viktig aspekt för butikerna är också hur deras kunder ser på frågan saken – 70 procent av dem anser att kundernas åsikter har viss eller stor påverkan på kontantfrågan.

LÄS MER
Studie: Det här datumet försvinner kontanter ur handeln

Enligt Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk Handel, skiljer sig handeln från övriga samhället när det kommer till synen på kontanter.

– Handeln har blivit den sista utposten som hanterar sedlar och mynt. På de platser där kundernas efterfrågan är tillräckligt stor kommer handeln fortsätta att erbjuda kontanter, säger han i ett pressmeddelande.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro