ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Långtradarchaufför åtalas för vansinnesfärd

Daniel Olsson · 30 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

RIKSVÄG 40. Den uttröttade långtradarchauffören gled fram och tillbaka mellan filerna på riksväg 40 mot Göteborg och var nära att preja ut alla bilar i sin väg.

En ambulansförare som var på väg in till Göteborg med en patient från Landvetter flygplats berättar hur han fick avbryta en omkörning när långtradaren sakta gled över i hans fil.

Nu åtalas den 34-årige chauffören för vårdslöshet i trafik.

När polisen stoppade chauffören vid Delsjömotet efter en 20 minuter lång vansinnesfärd visade han inga tecken på alkoholpåverkan. Däremot gäspade han flera gånger under förhöret, var flummig och slöt ögonen då och då.

Chauffören som arbetar för ett norskt åkeri berättade under förhöret att han var trött, men ”inte mer än vanligt”.

Anna Anund, forskare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, säger att  internationella studier tyder på att 20 procent av olyckorna sker med trötta förare bakom ratten.– Troligen är det lika vanlig olycksorsak som alkohol, säger hon.

Problemet är svårigheten att mäta trötthet.

Enligt Nils-Petter Gregersen, trafiksäkerhetschef på trafiksäkerhetsorganisationen NTF, finns det ett växande intresse för trötthetens roll för olyckorna. Ofta har det kommit i skymundan för diskussionen om alkohol och droger i trafiken.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro