ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lantisarna tar över stan – hela listan

John Lindblom · 1 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011
– Min fru kommer från Skara, så vårt gemensamma barn är i minoritet som infödd nollåtta, säger Henrik Kjelve, från skåne, om sin familj,bestående av mamma Anna och fem månader gamla Elsa.

– Min fru kommer från Skara, så vårt gemensamma barn är i minoritet som infödd nollåtta, säger Henrik Kjelve, från skåne, om sin familj,bestående av mamma Anna och fem månader gamla Elsa. Foto: Urban Brådhe (från Stockholm)


klar

Artikellänk är kopierad

”Äkta” stockholmare, personer som är födda i länet, dominerar inte särskilt bland de nästan 1,9 miljoner invånarna i Stockholms län. Bara 56 procent är infödda nollåttor och i vissa kommuner är det precis jämnt fördelat. Och i Solna kommun är till och med landsortsbor och utrikes födda i majoritet. – Egentligen inget fel i det. Bland kommunalråden i majoritet är det likadant, säger Anders Ekegren (fp), inflyttat kommunalråd från Göteborg. Enligt befolkningssiffrorna för den 1 januari 2006 är Anders och ytterligare 30 952 ”utbölingar” i majoritet bland de totalt 60 575 invånarna i Solna kommun. Drygt 12 000 utrikes födda och resten inflyttade från andra svenska län.

MÅNGA LANTISAR Skåningen Henrik Kjelve (m), ännu ett inflyttat kommunalråd i Solna, tror att den låga kommunalskatten och de senaste årens nybyggnationer av flerfamiljshus, bidragit till att allt fler utifrån valt att slå sig ner i Solna. – Solna är ett på många sätt bra alternativ till Stockholms kommun. Inte minst ekonomiskt fördelaktigt. Dessutom är det bara tio minuter in till Stockholms city, säger Henrik Kjelve, som i familjen också har majoritet av icke stockholmare. – Min fru kommer från Skara, så vårt gemensamma barn är i minoritet som infödd nollåtta. Ytterligare två Stockholmskommuner som saknar majoritet av äkta stockholmare är Södertälje och Botkyrka. 50/50 i fördelning där, de senaste två åren har det i båda kommunerna pendlat fram och tillbaka med 10 till 100 personers majoritet åt endera hållet.

GOTT OM SKÅNINGAR I Botkyrka och Södertälje förklaras den jämna fördelningen av en ovanligt hög andel utrikes födda, 30 respektive 26 procent, i Solna är det inflyttade landsortsbor som ger de inflyttade ett befolkningsövertag. Bland de utrikes födda i hela länet dominerar förstås inflyttade nordbor. Bland övriga län kan nämnas att skåningar och personer från Västra Götaland, sammanlagt cirka 90 000, är mer representerade än de från Stockholms grannlän Sörmland och Uppland, 65 000. Antalet inflyttade stockholmare från andra länder eller från andra svenska län har ökat något successivt under de senaste tio åren. Men redan på 80-talet, då invånarantalet var betydligt lägre i Stockholms län, fanns det enskilda kommuner där infödda, ”äkta” nollåttor redan då var i minoritet.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro