ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lär dig dyka under vinterchartern

Johan Öberg · 5 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Olav Urdahl/SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Allt fler svenska semesterfirare väljer att ta dykcertifikat i tropikernas klara, varma, fiskrika vatten i stället för i mörka, kalla, grumliga svenska. Dykskolor finns det gott om och du hinner gå en kurs på en veckolång charterresa.Checkar utrustningen en sista gång, tar på masken och stoppar regulatorn i munnen. Och så faller jag bakåt från dykbåtens reling ner i det 27-gradiga vattnet.

Vattnet är klart här ute vid korallreven – bara någon meter ner under vattenytan förbyts vågornas rullande i ett stilla viktlöst tillstånd. Under en knapp timme möter vi stora havssköldpaddor, sköterske­hajar, muränor och färgglada tropiska fiskar. Vi blir bara fler och fler som tar dykcert i tropikerna. En grundutbildning tar 4–5 dagar och kräver en del pluggande utöver dyklektionerna. Eftersom man inte får flyga tidigare än ett dygn efter att man dykt gäller det att dra i gång direkt om man bara är ute en vecka. Men pressat schema ökar också risken för strul – alla har inte lika lätt att lära och dåligt väder kan förhindra dyk. Och en massa festande är inte att tänka på.Utbildningarna är fokuserade på säkerhet, och just därför är det väldigt bra att gå en utbildning med så få elever som möjligt per instruktör. Har du tur är det bara du, har du otur är ni 7–8 personer under vattnet som alla känner sig lika bortkomna.

Det finns en rad utbildningsorganisationer för dykare. Alla har de lite olika syn på hur man bör lära sig, något som knappt märks under grundutbildningen, men det kan bli mer påtagligt om man går vidare till avancerade kurser. I dag dominerar Padi stort.Namnen på de olika organisationernas utbildningar varierar, men alla ­sport­dykarutbildningar för öppet vatten ger rätt att följa med på organiserade dykturer. Sedan kan det krävas att man styrker sina kunskaper med en loggbok om man vill göra mer avancerade dyk. Riskfylld dykning, exempelvis i vrak eller grottor, kräver specialutbildning.

I Sverige ligger priserna för en grundkurs strax under 4 000 kronor, i Egypten lite lägre, i Mexiko 2 500–3 000 kronor och i Thailand runt 2 000. Minimiåldern för att få gå kurs varierar mellan 12 och 15 år, beroende på utbildare.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Öberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro