ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lär dig teckenspråk rekordsnabbt

Josefin Svenberg · 26 Okt 2012
Uppdaterad 26 Okt 2012

Långt ifrån alla döva och hörselskadade barn i världen har tillgång till sitt teckenspråk. Detta arbetar Dennis Lennartsson, årets svenska sociala entreprenör, hårt för att ändra på.

klar

Artikellänk är kopierad

De senaste två åren har Dennis Lennartsson tagit emot tolv utmärkelser för sitt arbete med ”Spread the sign” – ett gratis teckenspråkslexikon på internet med nära 100 000 tecken. Tillsammans med kollegan Thomas Lydell Olsen driver han den ideella organisationen Europeiskt Teckenspråkscenter i Örebro som även står bakom världens största teckenspråksapp till smartphones.

– Vårt mål är att alla döva barn i världen ska ha tillgång till sitt modersmål, det vill säga deras eget teckenspråk. Det finns 20 miljoner döva barn i världen och i vissa utvecklingsländer hålls de gömda och får inte gå i skolan, säger Dennis Lennartsson.

Organisationens strategi är att starta ett samarbete med den nationella dövorganisationen eller liknande i ett land för att få hjälp med att dokumentera deras teckenspråk. Då byggs en så kallad e-learningplattform – en läs- och skrivdatabas med bland annat abc, handalfabet, illustrationer och bildsökning – som sedan distribueras till organisationer, skolor eller familjer.

– Vi har fått fantastisk respons. Det finns ett enormt behov och det är därför det är så roligt att arbeta med det här – vi ser ju resultat direkt.

Tidigare i år blev Dennis utvald bland 900 sociala entreprenörer som sökte till den ideella stiftelsen Reach for Change, vilket gör att han kan arbeta med projektet på heltid. Bland annat diskuteras ett samarbete med Wikipedia.

– Nästa stora mål är att under de närmsta tre åren dokumentera ett 50-tal teckenspråk så att de blir tillgängliga på internet.

Foto: Gustav Hugosson
klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro