ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Lära oss leva med låga räntor"

TT · 11 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Bankernas reaktioner på räntesänkningen lät inte vänta på sig.- En tydlig signal om att Riksbanken är mycket orolig över konjunkturläget, att man ser en betydligt svagare utveckling framöver både vad det gäller konjunktur och arbetsmarknaden, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, till TT.I Nordeas prognos fanns förväntningar om en sänkning med 0,75 procentenheter.– Ur konjunkturperspektiv är det riktigt att Riksbanken hjälper till. Men eftersom det var mer än väntat blir det stökigt på marknaden nu, säger Winsth.Handelsbankens chefekonom Jan Häggström noterar att Riksbanken nu anser att räntan kommer att behöva ligga lågt betydligt längre än vad man ansåg i december.- Vi kommer att ligga på de här nivåerna så gott som hela 2010. Vi får lära oss att leva med låga räntor, säger han till TT.- Det är också intressant att Riksbanken skriver att räntan kan behöva sänkas ytterligare något det närmaste halvåret.Sänkningen på en procentenhet är i linje med vad Handelsbanken trodde men lite mer än vad marknaden förväntat sig, säger Häggström.

Marknadsräntorna föll och kronan tappade omkring tio öre sedan reporäntan på onsdagen sänkts till den lägsta nivån hittills.

Enligt Cecilia Hermansson, chefekonom på Swedbank, beror reaktionen på att marknaden inte hade räknat med en så pass kraftig sänkning av reporäntan och att Riksbankens räntebana framöver ligger lägre än många trott.

- De tog i ordentligt. De ser att försämringen av konjunkturen blir mycket djupare än vad man såg i december, säger Hermansson.

- Det här innebär att vi får se lite lägre marknadsräntor. Sänkningen var inte fullt inräknad på marknaden. Det innebär lägre räntekostnader, vilket underlättar både för hushåll och företag i detta läge. På marginalen ger detta någon form av lättnad, tillägger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro