ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lärare förbjuds från att skaka hand med elever

TT · 19 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.
Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.Foto: SCANPIX

Lärare har förbjudits från att skaka hand med elever på en skola i Borlänge för att minska spridningsrisken av svininfluensan. Hårda bud kan tyckas, men idén får tummen upp från Smittskyddsinstitutet.- Ett förbud känns starkt, men att ta i hand är generellt ett sätt att sprida bakterier, så visst kan det vara ett bra råd att man undviker det, säger Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet

Hon menar att man kan hälsa varmt och vänligt på varandra ändå.- Jag har ibland på skoj sagt att vi kanske borde införa det japanska hälsningssättet i Sverige.Beslutet om nya direktiv som förbjuder lärare att ta eleverna i hand på skolan i Borlänge fattades av skolledningen. Lärarna upplever riktlinjerna som väl hårda, skriver Borlänge Tidning.- Det blir svårt att göra sitt jobb som lärare om man inte ens får nudda eleverna, säger en klassföreståndare till tidningen.Självklart ska lärare kunna röra vid barnen, understryker Linde, men rådet är ändå att hålla lite avstånd — ju närmare man kommer en person desto större smittrisk. Några rekommendationer för skolor och daghem om att anpassa lekarna för barnen finns dock inte.- Men man kan ju tänka lite på att det kanske är onödigt om de ligger och rullar runt på golvet och att låta bli att hitta på lekar som innebär mycket närkontakt.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro