ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lärare har slutat att läsa

Anders Göransson · 17 Jan 2013
Uppdaterad 17 Jan 2013
Larmet: Lärare har slutat att läsa böcker Här är de böcker som Sture Allén rekommenderar alla lärare och elever att sätta tänderna i.

Larmet: Lärare har slutat att läsa böcker Här är de böcker som Sture Allén rekommenderar alla lärare och elever att sätta tänderna i. Foto: Gustav Gräll


Svenska elever läser allt mindre och får allt sämre läsförmåga – och här är en del av förklaringen: Många av deras lärare öppnar knappt en skönlitterär bok.

klar

Artikellänk är kopierad

Var åttonde lärare under 40 år har inte läst en enda skönlitterär bok det senaste året. Mindre än hälften läser över sex böcker om året – det vill säga mer än en bok varannan månad. Det visar en enkät bland 1 000 lärare som Skop utfört på uppdrag av Lärarnas tidning. – Det är ett katastrofalt resultat, säger Gunilla Molloy, docent i svenska med didaktisk inriktning vid Stockholms universitet, till tidningen.

Hon berättar att hon i sitt arbete ibland möter blivande svensklärare som har svårt att över huvud taget komma på några romaner som de skulle vilja använda i sin undervisning. – En konsekvens av att lärarstudenterna läser mindre blir att de även skriver sämre, säger hon.

Men varför ska man läsa skönlitteratur då? Metro frågar Sture Allén, språkforskare och ledamot av Svenska Akademien. – För att den handlar om oss – om dig och mig, om oss alla. Vad är vi för några, vad gör vi, vad har vi gjort, och – ibland – vad ska vi göra? Och författarskapen är oerhört varierande, vilket visar på rikedomen i livet.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro