ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lärare om skolkrisen: "När jag kom till skolans värld blev jag chockad"

Anna Åslund · 15 Aug 2016
Uppdaterad 15 Aug 2016

Lärarbristen ökar allt mer och om fem år beräknar Lärarförbundet att det kommer att saknas 65 000 lärare i Sverige. Skolorna har svårt att rekrytera personal, utbildade lärare får täcka upp för obehöriga kollegor och i slutändan är det eleverna och deras utbildning som blir lidande. Karin Berg, lärare i Göteborg, är en av de som märkt av krisen. "När jag kom till skolans värld blev jag chockad", säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Jacob Möllstam, lärare,  Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, och Karin Berg, lärare, är alla överrens om läraryrkets status måste höjas.
Jacob Möllstam, lärare,  Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, och Karin Berg, lärare, är alla överrens om läraryrkets status måste höjas.Foto: Kristina Alexandersson/Peter Jönsson/Privat

För varje år som går blir det allt svårare för skolorna att fylla sina lärarplatser och nu varnar Lärarförbundet för att situationen bara kommer att förvärras inom de närmsta åren. Läget närmar sig i dag en krissituation och framtiden kommer inte ljusna förrän fler unga väljer att söka sig till läraryrket. Enligt Lärarförbundet tycker dock inte unga i dag att yrket lockar tillräckligt mycket för att plugga de år som krävs. 

►LÄS MER: Lärarbrist bromsar undervisning

– Läraryrkets status måste höjas för att locka fler att vilja bli och vara lärare. Lönen är en väldigt viktig del i yrkets status och Sveriges lärare tjänar alldeles för lite både i förhållande till utbildningens längd och det ansvar det innebär att vara lärare, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet.

Trots att skolan snart drar igång finns det tusentals lärartjänster runt om i Sverige som inte har kunnat fyllas. Men siffran beräknas stiga avsevärt – om fem år beräknar Lärarförbundet att omkring 65 000 lärare kommer att fattas i landet. 

– Det brådskar. Hur skolan fungerar i dag avgör hur vårt samhälle ser ut om tio år. En bra utbildning för Sveriges unga lägger grunden till svensk ekonomi och samhällsutveckling framåt. Vi vet att allt börjar med en bra lärare – då måste lärarna också ha de löner och arbetsvillkor som krävs för att de ska få vara bra lärare och som gör att de vill stanna kvar i yrket, säger Johanna Jaara Åstrand. 

►LÄS MER: Assistenter kan mildra lärarbrist

En av de åtgärder som skolorna tvingas vidta är att anställa lärare som inte är behöriga, alltså inte har en fullständig examen. Det är en tillfällig åtgärd som inte håller i längden, men Johanna Jaara Åstrand menar i dag att skolorna inte har något val. 

– Det är mycket olyckligt för både elever och lärare. Bedömning sker kontinuerligt och kräver att du som lärare finns närvarande. Betygen ska sättas av legitimerade lärare och när lärarbristen gör att skolor tvingas ta in obehöriga i klassrummen, tvingas legitimerade lärare ta över betygssättningsansvaret. Det är inte en hållbar situation.

Läraren Karin: "Det måste förändras för det är verkligen ett drömyrke"

Jacob Möllstam, 26, Göteborg. Lärare i matematik, svenska, NO och engelska på låg- och mellanstadiet.

– Det är klart att lärarbristen märks. Det är svårare att rekrytera personal och vi får använda oss av tillfälliga lösningar. Det gör att vi som har en lärarutbildning får täcka upp för kollegor som inte har det. Vi har sett de här signalerna under lång tid och läraryrket har inte varit attraktivt på länge. Regeringen har gjort bra insatser på senare tid, men det har varit för sent. Om de här initiativen kommit för tio år sedan hade vi kanske kunnat vända det. I grund och botten handlar det om lön och arbetsmiljö. Inom lönefrågan börjar det göras framsteg, men det behövs mer och bredare satsningar för att det ska få effekt. 

Karin Berg, 40, Göteborg. Lärare i svenska och religion på gymnasiet.

– När jag kom till skolans värld blev jag chockad. Jag hade kunnat arbeta som lärare i 40 år utan att behöva utvecklas fem centimeter, utan att någon hade pratat med mig om hur det var på mina lektioner. Du lämnas ensam i din utveckling, men om lärarna inte kan utvecklas så kan ju inte heller eleverna göra det. När mina farföräldrar gick ut skolan var lärare något av det finaste du kunde bli, men när jag slutade gymnasiet var lärare det sämsta du kunde bli. Jag har pluggat i 5,5 år, men ändå är statusen på läraryrket låg och jag är ”bara” lärare. Det måste förändras, för det är verkligen ett riktigt drömyrke. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro