ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lärare: Problemet är brist på vuxenkontakt

Clarence Frenker · 5 Feb 2014
Uppdaterad 5 Feb 2014

Pressade lärare, knappa resurser och allt större klasser. Krister Lindgren är en av många lärare som vittnar om en ohållbar situation i skolan där allt mer tid går ut på att hålla ordning bland eleverna. – Grundproblemet är att barn har för lite tid med meningsfulla vuxenkontakter, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Läraren Krister  Lindgren efterlyser mer kontakt mellan föräldrar och lärare.
Läraren Krister  Lindgren efterlyser mer kontakt mellan föräldrar och lärare.Foto: Gustav Hugosson

Ett fritids vid en skola i västra Stockholm har anmälts till Skolinspektionen för att ha placerat olydiga elever vid ett ”skambord”.

Ärendet, som nu ska utredas, är det senaste i raden som uppmärksammats i Sverige där elever ska ha bestraffats och nu växer frustrationen inom lärarkåren.

– Jag fördömer givetvis alla de här handlingarna. Men jag ser också att något måste ha föranlett att det blivit på det här sättet och det är det man måste försöka se och förstå, säger Krister Lindgren som är vikarierande grundskolelärare i Stockholm.

Den svenska skolan är i kris och sågas i rapport efter rapport. Samtidigt fortsätter lärarflykten och betygen är i botten.

– Grundproblemet är att barn har för lite tid med meningsfulla vuxenkontakter, både hemma och i skolan.

Om jag har en klass på 30 elever i 45 minuter kan inte jag sitta med var och en av dem utan känner jag att min roll snarare är att vara en polis för att hålla tyst och ordning, säger Krister Lindgren.

– Därför behövs även ett bättre samarbete mellan föräldrar och lärare, säger han.

Enligt Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirèn är situationen alarmerande.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro