ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läraren Fredrik tröttnade på stöket i klassrummet – nu får han respekt

Johan Wikén · 15 Sep 2015
Uppdaterad 15 Sep 2015
Fredrik Andersson, 44, tycker att eleverna visar en bättre attityd.

Fredrik Andersson, 44, tycker att eleverna visar en bättre attityd. Foto: Privat


Högstadieläraren Fredrik Andersson, 44, fick nog på slappa elever och skrev ett hyllat inlägg på Facebook om hur han skulle agera i framtiden. De nya sjuorna visste vem jag var”, säger han fyra månader senare.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Andersson från Vingåker har under sina drygt 15 år som lärare upplevt en attitydförändring hos eleverna. Det fick honom att i våras skriva ett Facebookinlägg om sin frustration över situationen.

”I morgon styr jag upp skutan. De föräldrar och andra vuxna som känner för det får gärna haka på, för nu räcker det! Dela gärna för det här skulle jag vilja skrika ut i hela landet!”, skrev han bland annat och förklarade att eleverna skulle mötas av Fredrik 2.0 – en ”obekväm jävel” som inte drar sig för att kontakta föräldrarna. Inlägget har delats över 12 000 gånger.

LÄS MER: Skolan ingen plats för smarta barn

Nu har fyra månader passerat. Hur har det gått för Fredrik 2.0?

– Det har varit omtumlande. Det var många åsikter om det jag skrev, de flesta positiva men även en del negativa. Mina ord har använts på hög politisk nivå. Jag hörde till exempel statsministern hänvisa till mitt inlägg, säger Fredrik Andersson.

I klassrummet har eleverna fått det tuffare sedan i våras.

– Jag har till exempel blivit hård med att rapportera sen ankomst som var en av de saker jag var trött på. Och jag märkte att de nya sjuorna visste vem jag var, på gott och ont, säger han.

Nu tycker Fredrik Andersson att han upplever en mer positiv attityd till skolan från många elever.

– Jag tycker att det märks, i alla fall på mina lektioner. Jag har varit väldigt tydlig med hur jag vill ha det och har knappt behövt höja rösten.

Men hans utspel har inte bara tagits emot med glädje.

– Jag har haft en del diskussioner med kollegor som inte varit helt odelat positiva till det jag skrev och det får man respektera. Ingen blir profet i sin egen stad, som man brukar säga.

►LÄS MER: Förskolläraren: 10 saker vi älskar hos föräldrarna

Fredrik Andersson säger att han står för allt han skrev i inlägget, däremot ångrar han att åsikterna förmedlades på Facebook.

– Det tog sådana absurda proportioner, jag är ingen offentlig person. Jag blev fullständigt chockad över att alla helt plötsligt ville prata med mig.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro