ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läraren Igor Ardoris: "Lycka är inte att lyckas"

Lotta Imberg · 20 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

FÖRFATTARE. Enkel men inte simpel. Så beskriver Igor Ardoris sin bok ”Själförsvar – lycka och att lyckas”. Men läs den inte för att bli lycklig. Den innehåller inga lyckotips.

Vad är lycka?– Det är känslan när man ger sig hän till något man strävar efter och glömmer bort sig själv.

Hur lyckas man med att vara lycklig? – Det är väldigt enkelt. Vad är lycka för dig? Känn efter, leta inte efter svaret.

Din metod själförsvar. Hur funkar det?– Den bygger på fyra steg. Steg ett är ökad självkännedom. På så sätt lär du dig att identifiera dina positiva känslor. Steg två är att förstå dem, steg tre är att lära dig kontrollera dem och steg fyra är att lita på dem. Hur kan jag bli lyckligare?– Genom att ta reda på vad du blir lycklig av och förankra det i din vardag. Kan man träna på att bli lycklig?– Ja, självklart. Livet är hur vi upplever att livet är. Vad menar du med att det inte finns något samband med att lyckas och att vara lycklig?– Framgångsrika människor är inte alltid lyckliga trots att de har förutsättningar att njuta av sina liv. En anledning är att de har köpt myten av lycka istället för att känna efter vad som gör dem lyckliga. Vad gör dig lycklig?– Att arbeta med något som är meningsfullt och som ger mig glädje. Och att umgås med personer som jag trivs med och litar på. Är lycka bestående?– Nej, livet är en process. När du har varit mätt ett tag blir du hungrig igen. Se livet som en möjlighet att ge dig själv lycka i stunden. När du arbetade som gympalärare i klass 9A, hur använde du själförsvar då?– Jag frågade vad jag kunde göra för eleverna istället för med dem. Det skapar en vi-känsla som ger trovärdighet och respekt. Och det är förutsättningarna för en god relation. Du arbetar som coach. Vad är det för skillnad mellan att coacha barn och vuxna?– Barn har naturligt lättare att använda sin fantasti och är mindre cyniska.  De har inte gått på lika många smällar.

klar

Artikellänk är kopierad

Lotta Imberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro