ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läraren slog kvinna i huvudet som lektion

TT · 21 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Läraren bad studenten att lägga sig på katedern. Sedan slog han henne hårt i ansiktet flera gånger medan kurskamraterna skrattade.

Det var undervisning enligt läraren — men misshandel enligt domstolen.

Uppsala tingsrätt dömer läraren, som arbetar som neurolog vid Akademiska sjukhuset, till 60 dagsböter för brottet som bedöms som ringa.

Demonstrationen hölls under en föreläsning för 70—80 studenter på läkarprogrammet. De skulle lära sig att bedöma patienters medvetandegrad enligt en viss skala — viktigt vid exempelvis skallskador eller förgiftningar.

För att visa hur man praktiskt går till väga kallade föreläsaren fram en av studenterna som fick lägga sig på rygg på katedern. Kvinnan berättade senare i förhör att hon alltid har haft svårt att göra saker offentligt, att hon inte ville vara med på demonstrationen, men att hon inte vågade säga nej. Hon fick ingen information om att hon skulle bli slagen utan var helt oförberedd när läraren plötsligt ropade hennes namn högt och klatschade till henne i ansiktet.

De första slagen var milda men efterhand ökade intensiteten och kvinnan försökte instinktivt slå bort lärarens händer. Han förklarade då för klassen att "patienten" uppenbarligen kunde avvärja smärtstimuli och därmed hade en hög medvetandegrad, varpå han instruerade kvinnan att ligga helt still och spela medvetslös i fortsättningen.

Enligt ett av vittnena började klassen skratta när deras kamrat slog ut med armarna, och likaså när hon sedan blev tillsagd att vara medvetslös. Föreläsningen hade nämligen hållits i en väldigt skämtsam ton. Flera av studenterna trodde också att han inte slog deras kamrat på riktigt utan att han fejkade slagen mot katedern. Detta eftersom det lät så högt i salen när lärarens öppna hand träffade kvinnans ansikte.

Kvinnan berättar att hon fick så hårda slag att hon ryckte till, men att hon försökte ligga stilla eftersom hon hade förstått att undervisningsmomentet var så oerhört viktigt. När hon väl fick återvända till sin plats skämdes hon över att ingen hade stoppat det hela, ingen i klassen och inte hon själv. Två timmar senare hade hon fortfarande ont och var röd över kinden, varpå kursledningen informerades.

Läraren medger att han utdelade ett par slag mot kvinnan, men säger att han mest markerade med handflatan och att han aldrig avsåg att kränka eller skada sin student. "I verkligheten tar man till rejält med våld", noterar tingsrätten i domen.

Numer utför läraren demonstrationen på sig själv.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro