ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läraren: Sluta blunda för att GTA lär era barn om nice cocks”

Metro · 12 Jan 2016
Uppdaterad 12 Jan 2016

Flera elever lekte GTA”, och de flesta ur personalen visste inte vad det egentligen handlade om, skriver läraren Jeff Thulin.

klar

Artikellänk är kopierad

Fuck off, mother fucking bitch!

Frasen skulle kunna komma från en spännande actionfilm där två rivaliserande gäng krigar om ett område i de farligaste delarna av USA. Eller från en nyproducerad och tung raplåt där artisten tröttnat på det materialistiska samhället och vill slänga ut en diss till personer som lärt sig älska saker mer än människor. Eller kanske kommer det från en elev i årskurs 2, med bara åtta års livserfarenhet i bagaget.

I det här fallet var det faktiskt det sistnämnda.

Jag hade jobbat inom skolvärlden i några år innan jag för första gången blev helt ställd av något som en elev sagt. Inte för att svordomar är ovanliga, vare sig på svenska eller andra språk. Utan för att ett litet barn skriker en fras denne själv inte förstår, men ändå kommit att nyttja på en daglig basis.

►LÄS MER: Jag tänker inte skämmas för att jag är kvinna och gamer

Det visade sig att flera elever lekte ”GTA”, och att de flesta ur personalen inte visste vad det egentligen handlade om. Grand Theft Auto är amerikansk engelska för ”grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel”. Ett begrepp som egentligen är ett förskönande av spelets egentliga innehåll. I spelet får man ta del av mord, misshandel, prostitution, strippor och mycket annat. Det är ett genomgående grovt språk som inte på något sätt lämpar sig för ett barn. Även om de inte förstår vad de säger lär de sig att använda uttrycken, i och med att de är så frekvent återkommande.  ”Oh what a nice cock. Fuck me. My pussy is so wet right now” (vilket på svenska betyder ungefär ”Vilken skön kuk. Knulla mig. Min fitta är så våt nu”) är några av sakerna en prostituerad slänger ur sig under tiden som huvudkaraktären har sex med henne.

Jag har hört några föräldrar, både med egna öron och genom andras, säga ”mitt barn spelar inte just DET GTA:spelet, de kör bara runt med bilen”. En halvlögn säger jag. Jag har själv spelat spelet och vet att om man vill ta sig vidare i spelet måste man göra så mycket mer än att bara köra bil. Du måste ta dig igenom vissa videosekvenser där handlingen är bestämd och där du till exempel misshandlar någon med tång, järnrör eller startkablar och bilbatteri. Allt för att få fram lite information.

►LÄS MER: Experter: Våldssex i GTA kan trigga i gång våld mot kvinnor

Men visst, du kan spendera timme efter timme med att bara köra runt i staden utan att göra uppdragen. Men eftersom det rör sig otroligt mycket människor runt omkring dig är det bara en tidsfråga innan du kör ihjäl någon. Och om du vill ha en bil, var får du tag på den? Ett sätt är att slita ut en person från en bil, efter att skjutit ihjäl denne, och köra iväg.  

Men missförstå mig inte, jag tycker att spelet är snyggt och faktiskt rent av underhållande. Rent grafiskt är det ett av de bästa spelen jag någonsin spelat och storyn är lika hårdkokt som en actionfilm man knappt klarar av att pausa för att ta en toapaus. Men jag är ju också vuxen, med en relativt stor förmåga att skilja verklighet från fiction.

Och framförallt, när jag går till jobbet nästa dag sparkar jag inte ner den första personen jag ser och skriker ”Fuck off, motherfucking bitch!”

Jeff Thulin

Lärare som även pratat i Värnamo Nyheter om ämnet

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro