ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Lärarförbundets ordförande: Politiken har klivit längre in i klassrummet

Gustaf Larsson · 25 Jun 2018
Uppdaterad 25 Jun 2018
Johanna Jaara Åstrand: "Vi vet att utbildning är den enskilt viktigaste faktorn för att motverka utanförskap"

Johanna Jaara Åstrand: "Vi vet att utbildning är den enskilt viktigaste faktorn för att motverka utanförskap" Foto: Pressbild


Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand vill höja lärarnas löner och låta dem fokusera på rätt saker. Samtidigt vill hon åt en blocköverskridande överenskommelse kring skolpolitiken. Utbildning är den enskilt viktigaste faktorn för att motverka utanförskap”, säger hon till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Jaara Åstrand är grundskoleläraren som 2014 blev ordförande för Lärarförbundet. Resan dit började började med att hon blev provocerad av ett fackombud.

– När jag fick min första lärartjänst på en grundskola i Örnsköldsvik träffade jag ett arbetsplatsombud i Lärarförbundet som ville försäkra sig om att jag var med i facket. Det var så viktigt, som han uttryckte det, ifall det skulle hända mig någonting. Men då blev jag lite provocerad och svarade att jag självklart var med men inte främst ifall det skulle hända mig något utan tvärtom för att få saker att hända. För att få rätt saker att hända, säger hon till Metro.

quotation startPolitiken har klivit längre och längre in i klassrummetquotation end

I dag har Johanna Jaara Åstrand gjort en resa hela vägen upp till en av läraryrkets mäktigaste poster. En av hennes stora hjärtefrågor är att belysa lärarnas kompetenser som en lösning för att säkra framtidens Sverige.

– Lärare har en enormt viktig kompetens för såväl individers som Sveriges utveckling, men det gäller att den används till rätt saker. Den utveckling som pågått under 2000-talet med mer detaljstyrning, kontroll och krav på dokumentation har kringskurit lärarna och gjort att de fastnar i arbetsuppgifter som inte har med elevernas lärande att göra. Politiken har klivit längre och längre in i klassrummet istället för att visa förtroende för lärarprofessionen.

Vill åt blocköverskridande överenskommelser

Enligt henne pratas det mest om vilken betydelse lärarna har för elevers utveckling, vilket, som hon säger, såklart är viktigt. Men man borde även belysa hur viktiga de är som samhällets dito, menar hon.

– Vi vet att utbildning är den enskilt viktigaste faktorn för att motverka utanförskap, skolmisslyckanden och arbetslöshet, det som både sätter människor i otroligt svåra situationer och gör att det i slutändan blir väldigt dyrt för samhället. Vi har dock gått ifrån att ha en debatt om att allt är skolans och lärarnas fel till att vi nu ser att lärarna är lösningen.

Lärarförbundet är partipolitiskt obundna, men arbetar för att på riksnivå påverka politiker inom skolfrågor.

– Vi efterlyser mer blocköverskridande överenskommelser. Partierna har faktiskt lyckats komma överens om de politiska frågor som de anser är viktiga för Sveriges framtid, för mig är det helt ofattbart att inte skolan kvalar in bland de områdena.

pil
Så här vill Johanna Jaara Åstrand stärka läraryrket:

1. Lönerna måste upp– De måste bli konkurrenskraftiga jämfört med andra akademikeryrken. I dag skiljer det många tusenlappar varje månad jämfört mellan exempelvis gymnasielärare och en jurist, eller en grundskolelärare och en ingenjör.

2. Arbetsbelastningen måste ner– Lärare måste få ägna sig åt det som är viktigt för eleverna, inte en massa administrativa uppgifter som tar enorm tid men inte har betydelse för eleverna eller undervisningens utveckling.

3. Lägga tid på det väsentliga– Lärarna måste få större inflytande över vad vi lägger vår tid på och hur vi använder vår kompetens. Tiden för att planera, följa upp och utveckla undervisningen samt för kollegialt samarbete och lärande måste öka.

pil
Fakta:

Namn: Johanna Jaara ÅstrandÅlder: 44 årFrån: UmeåGör: Förbundsordförande i Lärarförbundet sedan 2014Tidigare karriär: Hon tog sin examen 1996 som grundskollärare, har arbetat som lärare och utvecklingsledare I Örnsköldsvik och lärarutbildare vid Mittuniversitetet. Valdes in i förbundsstyrelsen 2004 som den yngste ledamoten hittills.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro