ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läraryrket måste bli populärare

Karolina Skoglund · 11 Dec 2013
Uppdaterad 11 Dec 2013

Höjda löner och en mer positiv bild av läraryrket. Så ska lärarnas flykt från skolan stoppas. Läraryrket måste upp på unga människors topplista”, säger Eva-Lis Sirén på Lärarförbundet.

klar

Artikellänk är kopierad

För att rädda skolan behövs det engagerade lärare. Men lärarna flyr. För att få dem tillbaka krävs högre löner och mindre arbetsbelastning. Det menar Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén. 

Lärarförbundet har bland annat frågat 37 000 lärare som valt att hoppa av skolan vad den främsta orsaken är. Det eniga svaret blev den dåliga lönen, som i dag ligger på runt 26 000 kronor. 

– För att få upp statusen och därmed locka till sig kompetenta och engagerade lärare behöver vi en löneökning på ungefär 10 000 kronor. Det gäller både lärarnas och skolledningens löner. 

Men det är inte bara lönen som får lärarna att fly. De blir även pressade av de många formförändringar som gjorts, vilket ökar den administrativa belastningen. 

– Vi har en sönderreformerad skola. Skolan har blivit ett politiskt slagträ. Vi har till exempel haft fyra nya betygssystem på fyra decennier. Det här har naturligtvis gått ut över lärarna, säger Eva-Lis Sirén. 

Det ökade administrativa arbetet har bidragit till att lärarna i dag bara kan förbereda en lektion i en kvart i förväg, menar hon. Något som givetvis påverkar kvaliteten på undervisningen.

– Det är dags att förstå vad som bygger bättre resultat. Den lärarkår vi har i dag är väldigt kompetent, men den har en hög medelålder. Läraryrket måste upp på unga människors topplistor för att vi ska klara av det här. Just nu är det allt för ofta ett andrahandsalternativ.

Läraryrket måste bli populärare 
  Carina Lundman lämnar jobbet som lärare för att starta ett kafé.
Läraryrket måste bli populärare Carina Lundman lämnar jobbet som lärare för att starta ett kafé.Foto: gustav hugosson

”Man kan jobba ihjäl sig”

Den extrema arbetsbördan som just nu ligger på lärarnas axlar var en av de anledningar som fick Carina Lundman att vilja lämna sitt yrke. Om en dryg vecka lämnar hon jobbet som lärare i Käppala skola på Lidingö för gott.

– Man kan jobba ihjäl sig eftersom det inte finns något stopp. Dessutom får vi allt fler uppgifter som läggs på hela tiden utan att någonting tas bort.

Nu kommer hon i stället att starta ett kafé på Södermalm. Men hon kommer att sakna eleverna.

– Jag känner inte alls igen begreppet ”flumskolan” som folk pratar om.  Här har det verkligen varit ett fantastiskt elevunderlag och eleverna är både intresserade och duktiga, säger Carina.

För att fler lärare inte ska vilja lämna skolan och för att fler ska vilja utbilda sig tror hon att attityden till yrket måste ändras.

– Är man utomlands och säger att man är lärare möter folk en med respekt. I Sverige är det mer: ”Aha, stackars dig.” Man häcklar oss som grupp här.

LÄS MER: Hur tycker du att skolan ska räddas?

Hur ska problemen med skolan lösas? Tyck till på #Räddaskolan.

LÄS MER: Kritikerna: Skyll inte ifrån dig, Björklund

LÄS MER: Dålig stämning i Folkpartiets twitterflöde

► Här kan du ladda ner hela Pisa-rapporten 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro