ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Larm: Alvedon kan få dig att känna mindre glädje

Ludvig Drevfjäll · 14 Apr 2015
Uppdaterad 27 Maj 2019
Bilden är en genrebild.

Bilden är en genrebild. Foto: Scanpix


Paracetamol, huvudingrediensen i exempelvis Alvedon eller Panodil, minskar inte bara din huvudvärk – den trubbar också av dina känslor, enligt en ny studie. Forskare lät collegestudenter titta på störande, eller glädjande bilder, och noterade att de som tagit paracetamol påverkades mindre känslomässigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Forskare vid Ohio state university tror sig ha hittat en ny, hittills okänd biverkning av paracetamol, den aktiva ingrediensen i värktabletter som Alvedon och Panodil: Den kan trubba av både positiva och negativa känslor.

Genom att låta ett 40-tal collegestudenter äta 1 000 milligram, alltså två tabletter motsvarande Alvedon, och sedan titta på fotografier ur en databas som används av psykologer för att analysera känslor, såg forskarna en skillnad mot ytterligare 40 som tog ett placebopiller, utan paracetamol.

Bilder på exempelvis barn som leker med katter sågs inte som lika upplivande av de som ätit paracetamol. Bilder med upprivande eller obehagliga motiv sågs heller inte som lika besvärande för de som ätit preparatet, jämfört med de som fick ett piller utan paracetamol.

LÄS MER: Studie: Värktabletter under graviditeten ökar risken för ADHD

Studenterna fick själva uppge hur mycket de påverkades på en skala från – 5 (extremt negativt) till + 5 (extremt positivt), skriver universitetet på sin hemsida.Neutrala bilder, som ett fotografi av en ko på en äng, graderades lika av båda lägren.Studien gjordes om ytterligare en gång med 85 deltagare, och enligt universitetet fick man liknande resultat.

Hans Sjögren, klinisk utredare på Läkemedelsverket, har lång erfarenhet av paracetamol och bekräftar att liknande teorier har diskuterats, men att det inte finns några definitiva resultat.– Sannolikt så finns det en svag effekt som gör att man blir lite mindre emotionellt upprörd över saker, både positivt och negativt. Det är ungefär som ett lugnande medel, säger han.

Han poängterar också att den aktuella studien gjorts av psykologer, och att han själv i huvudsak tittat på medlet ur medicinsk synvinkel.Han varnar för att använda värktabletter för att handskas med känslor.– Problemet är att om man tar för mycket av det här så riskerar man att dö. Använder man det som lugnande medel så kan man råka väldigt illa ut, säger han.

LÄS MER: Alvedon ”feelgood-drog” bland unga.

Enligt Ohio state university planerar man att göra liknande studier med andra preparat som är vanliga i värktabletter, för att se om de har liknande effekter.

klar

Artikellänk är kopierad

Ludvig Drevfjäll
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro