ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Larm: Årets vaccin biter inte på influensan – har skett en "mismatch"

Åsa Larsson · 2 Jan 2015
Uppdaterad 2 Jan 2015

Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT


klar

Artikellänk är kopierad

Nu kommer larmrapporter från USA om att årets vaccin inte biter på influensan och nu oroas man över att influensasäsongen kommer att bli tuff i Sverige.

– Ett viktigt skäl till att det talas om en hård epidemi är rapporter från Nordamerika om att det blivit en ”mismatch” mellan årets vaccin och den virustyp som nu sprids snabbast, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till Svenska dagbladet.

I vanliga fall är det ett par olika influensatyper som sprids, men i år dominerar den typ som kallas A(H3N2). Den är känd för att orsaka hårdare epidemier än de andra varianterna.

Det är även ett stort problem att viruset visat sig vara okänsligt för allt influensavaccin som tillverkats och distribuerats i världen under 2014, skriver SvD.

Enligt analyser från amerikanska smittskyddsinstitutet CDC så har 68 procent av allt vaccin varit overksamt. Nu är det inte säkert att det kommer att vara samma virusstammar som cirkulerar i Sverige när säsongen drar igång, men enligt Folkhälsomyndigheten har 13 av 15 virusstammar som dykt upp här visat på samma sorts okänslighet.

– Virusen förändras hela tiden och vissa år får man en mismatch. I den bästa av världar hade vi vaccin som inte var så känsliga för små förändringar hos virusen, säger Anders Tegnell.

På frågan om det fortfarande är någon poäng att vaccinera sig så svarar han:

– Ja, definitivt. Vi vet ännu inte säkert hur stort det här problemet blir i Sverige och vaccinet är fortfarande verksamt på flera andra sätt. 

Nästan alla som dör av influensa är äldre eller har någon ytterligare sjukdom.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro