ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Larm: Diskolasern kan göra dig blind

Ingrid Arinell · 3 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
SSI misstänker att laserstrålarna på diskoteken inte används som säkerhetsföreskrifterna säger. 

SSI misstänker att laserstrålarna på diskoteken inte används som säkerhetsföreskrifterna säger. 


klar

Artikellänk är kopierad

Vid inspektioner i juli fann inspektörer två nattklubbar med laserbelysning som misstänks ha varit felmärkt och kan skada ögonen, båda i Helsingborg. Liknande fall i andra städer är inte uteslutna, säger Erik Höglind på SSI.

– Vi har inte gjort någon kartläggning, men misstänker att det här är ganska omfattande.

Lasern på de två uteställena i Helsingborg var märkt klass 1, men inspektörerna misstänker att det i stället rörde sig om den betydligt starkare klass 3. På ställen som olovligt använder starka lasrar är risken för bristande säkerhet stor.

I det ena fallet var lasrarna felriktade, vilket kan bli ödesdigert för gästerna då laserljus är starkt koncentrerat och kan ge ärr – i värsta fall kan den som får ljuset i ögat bli blind.  I det andra fallet fick festarrangörer montera ner lamporna innan diskot hann börja.

Ljuset från starka lasrar kan göra en person blind.

– Lasern påverkar nervcellerna i näthinnan och kan ge ärr. Man ska aldrig titta in i en laserstråle, säger Elisabet Agardh, professor vid ögonkliniken på Umas i Malmö.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro