ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Larm: Hälften av världens vilda djur har försvunnit – på 40 år

Karolina Skoglund · 1 Okt 2014
Uppdaterad 1 Okt 2014

Hälften av världens vilda djur har försvunnit sedan 1970. Det visar en rapport från Världsnaturfonden (WWF). Samma rapport visar även att Sverige klättrat upp på världens "värstinglista". 

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT.

I rapporten framgår det att populationen av arter som fåglar, reptiler, groddjur, och fiskar minskat i genomsnitt med 52 procent de senaste 40 åren. I världens sötvatten ser prognosen ännu mer dystert ut, där djurriket minskat med mer än tre fjärdedelar under samma tidsperiod.

Nästan hela minskningen beror, enligt rapporten, på människans miljöförstöring. Den som är född 1970 eller tidigare skulle ha levt i en värld som kryllar av djur jämfört med livet i dag. WWF säger att rapporten var en "väckarklocka" och uppmanar nu folk att dra ner på konsumtionen. – Det är verkligen mycket oroande. Och om vi fortsätter i nuvarande takt kommer vi att fortsätta att förlora ännu fler djur, säger Mike Barrett, chef för vetenskap och politik på WWF till The Telegraph.

Situationen är värst i låginkomstländer, där populationen av vilda djur har minskat med 58 procent i genomsnitt mellan 1970 och 2010. Latinamerika har de största nedgångarna, där 83 procent av de vilda djur försvunnit under de senaste 40 åren. 

Rapporten visar även att Sverige har klättrat nu finns med på plats tio bland de länder som har störst ekologiskt fotavtryck per person, efter Saudiarabien, Belgien, Singapore och USA. Det ekologiska fotavtrycket visar hur mycket av jordens biologiskt produktiva yta som används för konsumtion. – Det är illavarslande att Sverige klättrat från en 13:e plats till att ha det 10:e största genomsnittliga ekologiska fotavtrycket i världen. Konsumtionen måste bli mer hållbar och vi behöver påskynda omställningen till 100 procent förnybar och hållbar energi. Nu krävs krafttag, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i ett pressmeddelande. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro