ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Larm: Hyrorna kan bli dubbelt så höga

Anders Göransson · 17 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Här i Gamla stan kan hyreshöjningen bli som störst, tror Hyresgästföreningen. Skrämselpropaganda, säger dock Fastighetsägarna. 

Här i Gamla stan kan hyreshöjningen bli som störst, tror Hyresgästföreningen. Skrämselpropaganda, säger dock Fastighetsägarna.  Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Chockhöjningar – i vissa fall fördubblingar – av hyran. Det blir effekten av den regeringsutredning som presenteras i dag, hävdar Hyresgästföreningen.– Många kan bli tvungna att flytta om det här blir verklighet, säger Barbro Engman, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

Organisationen har undersökt effekten av det efterfrågepåslag som utredningen väntas föreslå och som innebär att efterfrågan vid en prövning ska styra hyrans storlek.

I de mest attraktiva områden i storstäderna uppges det leda till mycket stora höjningar. I Gamla stan i Stockholm rör det sig om en ökning med 150 procent.

Men även i mer "vanliga" områden väntas rejäla hyreshöjningar, särskilt som utredningen föreslår att allmännyttan i fortsättning ska drivas i vinstsyfte. I områden med låg efterfrågan väntas hyran sjunka.

Enligt Fastighetsägarna Sverige är rapporten rena skrämselpropagandan.– Det blir inte sådana chockhöjningar om inte Hyresgästföreningen är med på det, eftersom all hyressättning ska ske i kollektiva förhandlingar, säger Per-Åke Eriksson, vd för Fastighetsägarna Sverige.

Enligt honom kommer utredningen att föreslå en skyddsregel, som innebära att inga hyror får höjas med mer än fem procent om året, generella kostnadsökningar inkluderade.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro