ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Larm inför VM i Ryssland – minst 17 döda byggarbetare

Filip Häggberg · 14 Jun 2017
Uppdaterad 14 Jun 2017
"Vi såg liknande arbetsvillkor inför OS i Sotji 2014", säger Jane Buchanan, som skrivit rapporten.

"Vi såg liknande arbetsvillkor inför OS i Sotji 2014", säger Jane Buchanan, som skrivit rapporten. Foto: Ivan Sekretarev/AP/TT


Arbetsförhållandena för många av de som jobbar med fotbollsarenorna i Ryssland inför nästa sommars VM är katastrofala. Minst 17 byggarbetare har dött, och flera blir utnyttjade, visar en ny rapport från Human Rights Watch.

klar

Artikellänk är kopierad

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har besökt sju arenor som byggts eller renoverats inför fotbolls-VM som spelas i Ryssland sommaren 2018. Vad de har sett har inte varit positivt.

I en ny rapport presenteras uppgifter om löner som inte betalas ut, avsaknad av anställningsavtal, arbete i extrem kyla utan raster – och minst 17 dödsfall.

Nu vill Human Rights Watch se krafttag från arrangören Fifa.

– Ryssland tilldelades värdskapet redan 2010 och Fifa har haft lång tid på sig att förbereda sig för det här, för att få reda på vad det är för land som är arrangör och vilka problem som är troliga att stöta på inför VM. Vi såg liknande arbetsvillkor inför OS i Sotji 2014, säger Jane Buchanan, som skrivit rapporten, till Fotbollskanalen.

Human Rights Watch är inte de första att sätta fingret på missförhållandena inför VM. I mars i år presenterade Josimar, ett norskt fotbollsmagasin, uppgifter som avslöjade att över 100 gästarbetande nordkoreaner utnyttjades. Arbetsförhållandena beskrevs som slavliknande.

Efter det avslöjandet meddelade Fifas president, Gianni Infantino, att Fifa bett entreprenören rätta till problemen.

Flera av VM-arenorna kommer att användas redan i sommar under Confederations Cup, en landslagsturnering som för tionde gången spelas året innan VM i värdlandet.

VM i Ryssland spelas mellan den 14 juni och 15 juli 2018.

LÄS MER
Sydkorea vill ha fotbolls-VM – tillsammans med Nordkorea
klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro