ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Larm: Nyanlända elever utnyttjas

Peter Söderlund · 18 Feb 2013
Uppdaterad 18 Feb 2013

Lärare och lärarfacken i Stockholms stad larmar om att nyanlända elever används som mjölkkor på gymnasiet. Ersättningen för dessa elever är nämligen högre jämfört med elever på studieförberedande program.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett sätt för gymnasieskolor att reda upp sin ekonomi kan vara att ta emot nyanlända elever – trots att de saknar  kompetens för det. Kerstin Ek och Björn Furugren Beselin på Lärarförbundet är bekymrade. – Om en skola går back  finns det en risk att skolledningar gör på det här sättet, säger Björn Furugren Beselin.
Ett sätt för gymnasieskolor att reda upp sin ekonomi kan vara att ta emot nyanlända elever – trots att de saknar  kompetens för det. Kerstin Ek och Björn Furugren Beselin på Lärarförbundet är bekymrade. – Om en skola går back  finns det en risk att skolledningar gör på det här sättet, säger Björn Furugren Beselin.Foto: Marie Kjellander

Gymnasierna i Stockholms stad saknar inte sällan kompetens och resurser för språkintroduktionen för nyanlända elever. Nyligen fick Brännkyrka gymnasium hård kritik av Skolinspektionen för brister i undervisningen. Flera gymnasieskolor i Stockholms stad brottas samtidigt med budgetunderskott. Ett sätt att få ordning på ekonomin är att ta emot nyanlända elever som ska läsa språkintroduktion. Ersättningen som Stockholms stad betalar till skolorna för varje elev är hög­re jämfört med de naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga programmen. 

– Om en skola går back finns det en risk att skolledningar gör på det här sättet, säger Björn Furugren Beselin, teamledare på Lärarförbundet i Stockholms stad.

Marie-Louise Hammer Åberg, gymnasiedirektör vid utbildningsförvaltningen i Stockholms stad, känner inte till att det förekommer.

– Nej det gör jag inte, men varje skola ska kunna ta emot nyanlända elever, säger hon.

Stockholms stad tar emot fler nyanlända elever än tidigare till höstterminen. I dag träffar Marie-Louise Hammer Åberg gymnasiecheferna för att framhålla vikten av att alla skolor ska ta emot nyanlända elever.

Kerstin Ek, vice team­ledare på Lärarförbundet, är orolig inför framtiden.

– Det känns som om elevernas behov kommer i and­ra hand, samtidigt befinner de sig redan i en utsatt position.

Marie-Louise Hammer Åberg svarar att utbildningsförvaltningen arbetar hårt inför höstterminen.

– Vi vill göra det här så bra som möjligt, säger hon.

Byggeromförattallaskaplats

Östra Real har i dag inga elever som läser språkintroduktion för nyanlända. Robert Mellander, en av skolans tre rektorer, säger att skolan saknar den organisation som krävs för att kunna ta emot nyanlända elever.

– Vi har ingen större kompetens på det området. Det är inte klart om vi ska ta emot nyanlända till höstterminen. Helst står vi över det, säger Robert Mellander.

En skola som ska ta emot nyanlända elever är Södra Latin. I dag är man trångbodd och nu ska lärarrummet byggas om till undervisningslokaler för att skolan ska kunna ta emot fler elever. 

Enligt utbildningsförvaltningen är innerstadsskolorna dyra i drift och och man kan inte låta utrymmen stå tomma. Lärarna använder inte lokalen i samma utsträckning som förr.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Söderlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro