ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Larm om giftiga barnleksaker: EU-parlamentarikern rasar

Sophie Tanha · 26 Apr 2019
Uppdaterad 26 Apr 2019
EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) vill se ändrade regler för kemikalier i leksaker.

EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) vill se ändrade regler för kemikalier i leksaker. Foto: Skärmdump/EP/Thierry ROGE


Kemikalieinspektionen varnar från att låta barn använda squishy-leksaker nära ansiktet efter att ha upptäckt läckande kemikalier. "Djupt oroande" säger EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S).

klar

Artikellänk är kopierad

När kemikalieinspektionen undersökte 21 stycken ”squishies”, en populär barnleksak i mjukt skum, visade det sig att samtliga läckte kemikalier som irriterar ögon och luftvägar. Nu uppmanar myndigheten till att inte låta barn krama leksakerna eller använda dem nära ansiktet.

En problematisk uppmaning, tycker EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) som har drivit frågan om skadliga kemikalier i parlamentets miljöutskott:

– Alla som har barn i sin närhet vet att sådana här leksaker uppmuntrar till att barn kramar och har dem nära ansiktet. Det är en paradox att ha leksaker och sedan uppmana barnen till att hålla en viss distans till dem, det går inte att påverka hur de leker så alla leksaker måste vara säkra.

Fel på materialet

Alla testade leksaker är gjorda av skummat polyuretanplast, vilket enligt inspektionen tyder på ett generellt problem med materialet. De leksaker som undersöktes nu bör enligt kemiinspektionen även tas ur försäljning. Jytte Guteland vill se starkare regler redan vid tillverkningen och import av leksakerna:

– Företagen som tillverkar leksakerna måste sluta upp med sin verksamhet med dessa leksaker. De är inte lämpliga för barn. Här måste EU:s kontroller bli tuffare.

Bristande regler i EU

I nuläget finns det ett EU-direktiv som kräver ett lägre gränsvärde för leksaker ämnade till barn under tre år, men inget som slår fast vilka kemikaliehalter som är tillåtna för barn äldre än så.

– Jag tycker absolut att EU ska se över åldersgränserna. Barn är känsliga och leker betydligt längre än tre år. Det här är leksaker som uppenbarligen kan skada barns luftvägar, jag blir djupt upprörd över det här, säger Jytte Guteland.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro