ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Larm om sexism och trakasserier – studenter i protest mot Medieinstitutet

Filip Häggberg · 8 Nov 2017
Uppdaterad 8 Nov 2017
Studenterna på Medieinstitutet utbildas bland annat i tv-produktion. Bilden är en genrebild.

Studenterna på Medieinstitutet utbildas bland annat i tv-produktion. Bilden är en genrebild. Foto: Shutterstock/IBL


Det är inte bara i tv-branschen det pågår diskussioner om övergrepp. Flera studenter har nu samlats i en protest mot sin situation på yrkeshögskolan Medieinstitutet. Detta efter att nuvarande och tidigare studenter vittnat om sexuella trakasserier och en machokultur på skolan, rapporterar Dagens Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Yrkeshögskolan Medieinstitutet utbildar studenterna i bland annat medieproduktion, tv och webbutveckling.

19 nuvarande och tidigare studenter inom tv-produktion och redigering berättar nu för Dagens Nyheter om en machokultur på skolan. Bland annat ska manliga lärare och föreläsare under flera år ha trakasserat och kränkt unga, kvinnliga studenter.

Studenterna vittnar om en rad av kvinnofientliga, sexistiska och homofobiska trakasserier som skett på Medieinstitutet. Två manliga anställda pekas ut som de som primärt legat bakom kränkningarna, men många menar på att det är ett större problem.

– Det är en cementerad manskultur och en förlegad branschsyn. Det handlar om att tjejer konstant får stå tillbaka. Om ledningen väljer att ignorera de här problemen, då befäster man kulturen, säger en tidigare student, till DN.

Anklagelserna mot skolan har medfört en protest från handledare, samarbetspartners och studenter, enligt DN.

Skolans ledning anklagas av flera av studenterna som DN varit i kontakt med för att inte ha vidtagit åtgärder, trots att de blivit upplysta om problemen.

– Det är mycket allvarligt. Ingen ska behöva uppleva att man blir behandlad på ett kränkande eller sexistiskt sätt under sin utbildningstid. Det strider mot allt vi står för, säger Erik Bodén, tillförordnad vd på Medieinstitutet, till DN.

Enligt honom känner skolan till två incidenter, där båda som anklagats lämnat skolan.

Maria Olin är rektor på skolan:

– Vi måste utreda vad som hänt och se till att det inte händer igen. Vi får nog starta ett utbildningsprogram i mångfald och jämställdhet, på samma sätt som mediehusen gör just nu, säger hon till DN.

Hon uppger att hon inte känner till att någon lärare sexuellt trakasserat studenter. I höstas ska dock en elev fått en kommentar som var ”opassande”, och den läraren är inte kvar på skolan, enligt Olin.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro