ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Larm: Rekordmånga 90-konton stoppas

John Lindblom · 2 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Tuffare regler kan stoppa allt telefontiggeri”

klar

Artikellänk är kopierad

INDRIVNING. Stiftelsen för insamlingskontroll (SFI), drar nu in det ena 90-kontot efter det andra för hjälporganisationer som samlar in pengar via telefonkatalogen.För höga provisionslöner till säljare och för höga förvaltningskostnader är skälet till att organisationerna inte klarar de nya skärpta insamlingskraven.– Vi får samtal dagligen från uppringda personer som protesterar mot indrivningsformen. Framför allt ångrar sig många att de sagt ja till att bidra när de sedan får reda på hur lite som går fram till behövande, berättar Eva Birath, kanslichef på SFI.

De ökande klagomålen mot telefoninsamlingar, där många organisationer inte är tillräckligt tydliga med den låga andel som når de behövande, är främsta orsaken till de skärpta reglerna.SFI kräver nu att minst 75 procent av bidraget går till ändamålet vid telefoninsamlingar. Tidigare räckte det med endast 50 procent.

Bara de senaste två veckorna har Permobilstiftelsen, Insamlingsstiftelsen Oskarfonden samt välkända Cancer- och trafikskadades riksförbund mist sina 90-konton efter för höga förvaltningskostnader under en längre tid. SFI:s skärpta regler började gälla 2003, men först inför redovisningsåret 2006 har man börjat tillämpa dem på allvar.  

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro