ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Larm: Stora brister när polisen hanterar beslag

Metro · 15 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Cecilia Sahlström vid begslagsenheten i Malmö. 

Cecilia Sahlström vid begslagsenheten i Malmö.  Foto: Kinga Lezanska Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

Tusentals beslag hos polisen borde redan vara sålt, upphämtat eller förstört. En ny rapport visar på stora brister i polisens hantering av beslag.Orsakerna till problemen är flera enligt Cecilia Sahlström, kommissarie och chef vid beslagsenheten i Malmö. Framför allt hinner man inte med. Uppskattningsvis cirka 1 100 beslag tas omhand varje månad.– Det är en konstant införsel, mer än som strömmar ut, säger hon.

Många av problemen som inspektionen påpekade är enligt Sahlström åtgärdade eller under behandling. Det handlar om att de generellt inom polisen ibland brister i kunskap. Det kan också vara svårt att lämna tillbaka hävt gods. Ägarna kan vara svåra att nå, exempelvis på grund av att de är hemlösa. Andra vill inte ha tillbaka det som är deras och bryr sig inte om att meddela det. Beslagsenheten kan då inte göra sig av med godset även om det är värdelöst.

– Det värdefulla godset brukar inte vara några problem. Och man kan tycka att vi skulle få kasta en smutsig näsduk som ingen vill ha, men det får vi inte enligt lagen, säger Cecilia Sahlström.

Enligt regelverket för stöldgods ska polisen så långt möjligt reda ut ägandeförhållanden. Går inte det kan de efter sex månader plus en månads kungörelsetid sälja eller förstöra godset.– Vi inte hinner med att klara ut allt så snabbt som vi skulle vilja, säger Cecilia Sahlström.

I dag finns tio tjänster vid beslaget i Malmö, hon skulle gärna se minst två till.

Narkotikabeslagen granskade en gång – på 39 år

Några exempel på bristerna från Skåne:

• Endast en gång på 39 år har narkotikabeslagen i Malmö granskats.• 50 000 kronor som togs i beslag 2004 hade inte satts in på ett räntebärande konto, som de skulle.

Dessutom var beslaget troligtvis hävt.

•  Poliser tar saker, till exempel knivar, från misstänkta utan att det finns beslut om att de ska tas i beslag.• I flera fall var godset inte märkt.• Flera ärenden var öppna trots att det fanns beslut att lägga ner dem.• Beslag och hittegods var i flera fall svåra att skilja på.• Personalens arbetsbelastning var mycket stor.• Arbetsmiljön för personalen var dålig.

Rapporten föreslår flera lagändringar.    

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro