ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Larm: Tolvåringar sniffar kokain

Petter Sundsten · 19 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

DROGER. Varje vecka tar unga tonåringar kokain och amfetamin.– Den här typen av droger ökar i Stockholm bland unga, säger Lena Ringström på Föräldraföreningen mot narkotika, FMN.Hon har jobbat med narkotikafrågor sedan slutet av 70-talet. Då var kokainet en ”rikemansdrog” som fanns i Lidingö, Bromma och på Östermalm.

Nu har drogen spritt sig till Stockholms ytterområden, enligt Lena Ringström.– Det har blivit en billig drog som även ungdomar använder.I Malmö gör Föräldraföreningen mot narkotika drogtest och kan se vilka droger som ökar eller minskar. Där har de sett att flera ungdomar i veckan testas positivt för kokain. – Av ett hundratal analyser varje vecka är det minst ett tiotal av dem som är positiva. De flesta är 14–15 år, men vi har fått positiva svar på ungdomar som varit nedåt 12–13 år också, säger Anki Johansson, rådgivare på FMN i Malmö.

Cannabis är den överlägset vanligaste drogen bland unga, men nu är trenden att unga experimenterar med knark som kokain och amfetamin. – Det är lättare att få tag på det, och du behöver inte några injektionsverktyg som sprutor eftersom du kan sniffa det, säger Lena Ringström.Hon tycker att man borde urintesta mer och oftare än vad man gör i dag. – Jag tycker att man kan testa så långt ner som tolvåringar. Vi måste sluta tro på att integritet är det viktigaste som finns.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro