ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Larm: Vardagsbrotten ökar i Stockholm

Karolina Skoglund · 30 Jan 2014
Uppdaterad 30 Jan 2014

Vardagsbrotten har ökat med fyra procent i Stockholm, visar ny statistik. Nu vill If sätta mer press på polisen, eftersom de anser att denna typ av brott mest blivit något mellan offren och försäkringsbolagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Under det senaste året har vardagsbrott som misshandel, inbrott, stöld, skadegörelse och trafikbrott ökat med totalt fyra procent i Stockholm. Det visar statistik från Brå som försäkringsbolaget If sammanställt. I kategorin skadegörelse har det anmälts över fem tusen fler brott än fjol, vilket ger en ökning på hela elva procent. Det får Göran Keller, utredningschef på försäkringsbolaget If, att vilja sätta mer press på polisen.

– Det kallas vardagsbrott eftersom det sker väldigt ofta. Men dessa brott har blivit en sak mellan försäkringsbolagen och offren. Vi har duktiga poliser men de måste börja prioritera den här typen av brott, säger han.

Marika Dagenbrink, chef för controllerenheten hos polisen, menar att det är precis vad de gör.

– Skadegörelsen i kollektivtrafiken var det som ökade totalt sett. Och även om polisen jobbat massor med det är det jättesvårt att sätta dit folk. Det gäller ju nästan att man tar dem på bar gärning. Men eftersom de hela tiden flyttar på sig är det svårt, säger hon.

En siffra som däremot ser ljus ut i Stockholm är den för misshandel. I den kategorin minskade brotten med nio procent under 2013. 

– De flesta misshandlar sker i city och polisens ”cityhelg”, som det kallas, har lagt jätteresurser på det här genom en hög polisnärvaro på nätterna. Det kan absolut vara det som gett resultat, säger Dagerbrink. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro