ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Larmet: Antalet dementa tredubblas 2050

Ida Gustafsson · 15 Mar 2016
Uppdaterad 15 Mar 2016
Antalet personer med demenssjukdom kommer att tredubblas till 2050, tror forskare.

Antalet personer med demenssjukdom kommer att tredubblas till 2050, tror forskare. Foto: TT


Internationella forskare varnar för att det ökade antalet demenssjuka kan skapa kaos i sjukvården. I takt med att befolkningen blir äldre och allt fler lever längre kommer fler få en demenssjukdom, rapporterar Sveriges Radio.

klar

Artikellänk är kopierad

Den vetenskapliga tidskriften The Lancet ägnar hela veckans nummer åt demenssjukdomar och samhällets utmaningar, rapporterar Ekot. En av dem som bidragit till en rapport om demenssjukdomarnas utbredning är svenska demensforskaren professor Bengt Winblad vid Minneskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset. 

– Antalet dementa kommer att öka, det är ofrånkomligt med en allt äldre befolkning, säger professor Bengt Winblad till Ekot. LÄS MER: Bekämpningsmedel kopplas till demens 

I dag beräknas drygt 47 miljoner människor leva med en demenssjukdom. Och när allt fler av befolkningen blir äldre och lever länge kommer fler personer att drabbas. Enligt forskarna kommer antalet att tredubblas till 2050, att 113 miljoner människor som drabbats av Alzheimer eller en annan form av demenssjukdom. 

Rapporten, som har presenterats vid EU-parlamentet, tar upp förslag på åtgärder för Europas länder. Ett förslag är att europeiska myndigheter samarbetar med läkemedelsbolagen för att dela resurser och minska riskerna i forskningen. Bengt Winblad säger att forskningen kring läkemedel är på god väg. 

– Men vi behöver ha politikerna med oss för att se, att gör vi inget åt det här kommer hälso- och sjukvården att kollapsa i många europeiska länder, säger professor Bengt Winblad, Karolinska Institutet till Ekot. LÄS MER: Nu teknik kan avslöja tidiga tecken på Alzheimer hos friska 

För tre år sedan, 2013, delade drottning Silvia ut Silviahemmets stipendium till demensforskaren professor Bengt Winblad.
För tre år sedan, 2013, delade drottning Silvia ut Silviahemmets stipendium till demensforskaren professor Bengt Winblad.Foto: TT/Henrik Montgomery.
klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro