ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Larmet: Fler unga tvingas söka hjälp

Clarence Frenker · 14 Nov 2012
Uppdaterad 14 Nov 2012
Larmet: Fler unga tvingas söka hjälp I den trånga garderoben med donerade kläder hittar Sanna och Richard ett par nästan nya gymnastikskor, tröjor och en varm mössa.

Larmet: Fler unga tvingas söka hjälp I den trånga garderoben med donerade kläder hittar Sanna och Richard ett par nästan nya gymnastikskor, tröjor och en varm mössa. Foto: Lotta Bergseth


Frivilligorganisation slår larm: När socialtjänsten inte räcker till söker fler hjälp på egen hand. Samtidigt blir de hjälpsökande allt yngre. – Vi är överhopade, säger Lola Kinnman på Gula Änglarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholms socialsekreterare slog förra månaden larm om hur de går på knäna och tvingas prioritera bort ärenden för att klara av en allt tyngre arbetsbelastning.

Nu har även de idéella hjälporganisationerna börjat märka av trycket, som i allt större utsträckning tar emot hjälpsökande som nekats hjälp av socialtjänsten.

– Det har helt klart skett en förändring, vi är överhopade av människor som behöver hjälp. Och vi ser att det kryper ned i åldrarna både här och på fältet, säger Lola Kinnman på frivilligorganisationen Gula Änglarna.

Till Gula Änglarnas lokaler på Valhallavägen söker sig omkring 300 nya hjälpsökande i månaden för att ta en fika, få matkuponger eller hämta ut varma kläder och sovsäckar.

Det är en stadig ökning mot tidigare, och inte sällan är de hjälpsökande tonåringar och även unga barnfamiljer som saknar alla skyddsnät och inte har någonstans att ta vägen.

– De här ungdomarna har ofta hamnat mellan stolarna och får inte heller någon hjälp hemifrån. Missbruksproblematik och psykisk ohälsa är inte ovanligt, men det kan också vara så att familjerelationen inte fungerar och att barnen helt enkelt puffas ut, säger Lola Kinnman.

Enligt henne är det inte ovanligt att unga tjejer skaffar sig pojkvänner att bo hos för att tillfälligt lösa sin bostadslöshet.

– Och då försörjer pojkvännen ofta dem, säger hon.

Fredrik Jurdell, avdelningschef på socialförvaltningen i Stockholms stad, känner inte igen bilden som Gula Änglarna har.

– Jag har ingen bild av att det skulle vara överhopat hos socialtjänsten, dessutom kan vi inte neka någon hjälp om de behöver den. Och när det gäller unga hemlösa så visade siffrorna för 2012 att antalet har minskat lite. Men vi är ansvariga för Stockholms stads personer och det kan vara så att även andra människor besöker Gula Änglarna, säger Fredrik Jurdell.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro